Üsküdar Kısıklı’da bulunan Abdullahağa Camisi’nin minaresinde bulunan 250 yıllık güneş saatinin üstünü “restorasyon” sırasında badanayla boyadılar. Restorasyon cinayetini akademisyen Dr. Fatih Köse, Twitter hesabından fotoğraflarla paylaştı.
Üsküdar Kısıklı, Minare Sokak’ta bulunan Kısıklı Abdullahağa Camii, Bostancıbaşı Abdullah Ağa tarafından yaptırılmış. 1489 yılında öldüğü bilinen Abdullah Ağa’nın vakfiyesinin düzenlendiği tarih 1502 olarak gözüküyor. Caminin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor, o yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.
Cami, 1892 yılındaki depremde büyük hasar görmüş ve onarılmış. 1927 ve 2016 yıllarında da onarımdan geçirilmiş.
Kısıklı Abdullahağa Camii 2014 yılında restore edilmiş. Restorasyondan önce çekilmiş fotoğraflarda minaredeki güneş saati açıkça görülebiliyor.
Restorasyon sırasında tarihi güneş saatinin yok edildiğini tarihçi Dr. Fatih Köse Twiter hesabından fotoğraflarla paylaştı.
Dr. Fatih Köse, Tweet dizisiyle şu mesajları paylaştı;
“İnsan nereye boya badana yaptığına dikkat etmeli ya da başında bir uzman olup ona yol göstermeli. Cahilce bir müdahale. Yakından ve dikkatle bakarsanız bunun bir güneş saati olduğunu görebilir, Osmanlı Türkçesi biliyorsanız ve konuya aşinaysanız okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.
Güneş saatindeki yazıları şöyle okumuştum: “Eser-i Şâmî-zâde, kad resemehu Yahya, Fi sene 1176 S. “Günümüz Türkçesi: (Şamlıoğlu’nun eseridir. Yahya da çizmiştir/resmetmiştir. 1762 senesi Safer ayında. (Ağustos ve Eylül’e denk geliyor).
En alt köşede “Zuhr”; ortada “Asr” yazıyor. Zuhr öğle; Asr ise İkindi demek. Asr yazısının karşısında 8 rakamı var. Akşam saat 12’de oluyor bu sisteme göre. Öğle vakti de 4 e rastlıyor. Bilim ve din dili Arapça olduğu için burada Arapça yazılmış.
Bütün yetkililerimiz: Belediyelerimiz, Vakıflar, Kültür bakanlığı, Diyanet vs. Bu eserlere sahip çıkmalı temizlemeli, korumalı araştırmacıların işini kolaylaştıracak hale getirmeli. Burada olduğu gibi işi zorlaştırmamalı. Mezar taşlarına ve kitabelere sahip çıkılmalı.
Böylece tarihi konularla, eserlerle ilgilenen akademisyenler, araştırmacılar ve ilgililer daha rahat çalışır, daha kusursuz, net ve bilimsel eserler ortaya koyar.”