Daha önce çok değerlendirdik ve çoğunun gerçek saha çalışmasına dayanmayan, makyajlı rakamlar olduğunu açıkladık. Zaten her seçim sonucu alındığında da takke düştü ve kel göründü.
Şimdi bir seçim daha yaşadığımıza göre not ettiğimiz sonuçları tekrar masaya yatırmanın zamanıdır. Elimde 17 adet araştırma firmasının seçimden önceki son anket sonuçları bulunmaktadır.
Tamamına yakınının; bir parti hariç, yakın durdukları 3 partiden bir veya ikisini önde gösteren sonuçlar ürettiklerini görüyoruz. Yani algı operasyonudur ama akla mantığa uygun tarafı da yoktur.
Seçimden sonra bazı medya organları, anket sonuçlarını başarılı bulmuş. Herhalde daha önceki anormal sonuçlarla karşılaştırınca böyle iyimser bir kanıya varmışlar.
Örneğin başarılı bulunanlardan Metropol şirketi HDP’yi %9,2 olarak görmüş. Sapma oranı %29,7 dir. Daha önemlisi, ortada göremediği 80 milletvekilliği durmaktadır.
O zaman bu nasıl bir başarıdır?
Yine en başarılı bulunanlardan Konda, AKP’yi doğru bilmiştir, ancak CHP’de 3,7 puan, MHP’de 2 puan yanılmıştır. 3,7 puan sapmanın oransal karşılığı %14,8’dir.
Başarılı bulunanların yukarıdaki rakamları yanında, diğer şirketleri nereye koymalı, karar siz okuyucularındır.
İşte madde madde büyük sapmaların özetleri:
13 firma AKP’yi alınan sonuçtan daha başarılı göstermiş. 15 firma CHP’yi alınan sonuçtan daha başarılı göstermiş. 5 firma MHP’yi alınan sonuçtan daha başarılı göstermiş. Ancak hiçbir firma HDP’nin ulaştığı orana yaklaşamamış, içlerinden 10 firma %10 barajın dahi altında sonuç açıklamış. Bu işte bir tuhaflık yok mu acaba?
Şimdi sapma oranlarını açıklayıp, bu çalışmaların ne kadar gerçeklerden uzak olduğunun takdirini sizlere bırakacağım. Öyle ya, öncelikle hata payının küçük olması, sonra da hata yapılıyorsa her partiye lehte ve aleyhte benzer şekilde yansıması gerekmez mi?
Şimdi de bunun detayına bakalım:
AKP’yi yüksek gösterenler içinden en fazla uçan firma, sonucu %47,5 göstermiş. Yanılma oranı %16,4 dür.
CHP’yi yüksek gösterenler içinden en fazla uçan firma, sonucu %28,7 göstermiş.
Yanılma oranı %14,8’dir.
MHP’yi yüksek gösterenler içinden birisi uçuşta hiç sınır tanımamış ve sonucu %23,1 olarak açıklamış. Yanılma oranı %41,7’dir.
HDP’yi düşük gösteren 17 firma içinden, en düşük gösteren firmanın verdiği oran %7,7 olarak açıklanmış. Yanılma oranı %41,2 dir.
Birinci partiyi %47,5 gösteren şirket, HDP’yi de %8,1 göstermiş. Yanılma oranı %38,2’dir. Bu partiyi baraj altında gösteren 10 şirket içinde en yüksek oran %9,9’dur.
Buradaki yanılma oranları da %24,4 ve daha fazlasıdır.
Birinci partiyi abartılı gösteren firmanın CHP’yi de aldığı sonuçtan düşük tahmin eden tek firma olduğu görülüyor. Yani kendi içinde çok tutarlıdır.
Benzer durum; CHP’yi %27,9 olarak abartılı gösteren başka bir firmanın da AKP’yi %35,3 olarak çok düşük gösterdiği görülüyor. Bu da %13 sapmalı tahmindir ve yine kendi içinde tutarlıdır!
Seçimden önce bu anketler için “aşağı veya yukarı 1 puan oynayabilir” diyenlerin kulakları çınlasın.
Dünya üstünde bu kadar başarısız öğrencinin aynı sınıfa sığdığını hiç duydunuz mu?
Sanki sınavdaki test kağıdını yazı tura ile doldurmuşlar. Elbette ki böyle olsa buna da itirazımız olmazdı, sınavda çakarlar, biz de “oh olsun” diyerek seyrederdik.
Ancak bunlar; “ne yazarsak yazalım bu dersten geçeriz” diye sınav kâğıdını inceleyecek hocaya çok güvenmişler!