Milli Savunma Bakanı (MSB) ve Genelkurmay Başkanı (GKB) istifa ettiler!
Evet evet! Yanlış okumadınız. Yanlış yazdıysam ekmek Kur’an çarpsın! MSB ve GKB, asilere karşı başlatılan harekâtın fiyaskoyla sonuçlanması üzerine istifa ettiler. İstifa Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi ve yerlerine atamalar yapıldı.
Doğruyu söyleyin, heyecanlandınız değil mi, bu haberden. Haklısınız, heyecan duyulmayacak gibi değil. Sakin olun! İstifa edenler Türkiye’nin MSB ve GKB değil. Haber de Türkiye’den değil Afrika’dan. 30 Mayıs 2014 tarihli habere göre, Mali Savunma Bakanı Soumeylou Boubeye Maiga ile Genelkurmay Başkanı General Mahamane Toure, isyancılara karşı giriştikleri operasyon fiyasko ile sonuçlanınca istifa ettiler. İstifaları kabul eden Cumhurbaşkanı İbrahim Boubabacar Keita, MSB’nin yerine emekli Albay Bah N’dao’yu atadı.
***
Bir istifa haberi de Hollanda’dan. 4 Ekim 2017 tarihli habere göre, Hollanda MSB Jeanine Hennis, Birleşmiş Milletler (BM) adına Mali’de görev yapan iki askerin kaza sonucu yaşanan patlamada ölmeleri üzerine, siyasi sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle istifa etti. Hennis ile birlikte Hollanda GKB Tom Middendorp da görevinden ayrıldığını açıkladı.
Hollanda, BM’nin Mali’de siyasi istikrarı sağlamak amacıyla oluşturduğu uluslararası güce asker desteği veren ülkeler arasında yer alıyor. Temmuz 2016’da Kidal kasabasındaki operasyon sırasında, kaza sonucu 60 milimetrelik havan topunun infilak etmesi sonucu iki asker yaşamını yitirmiş, bir asker de ağır yaralanmıştı. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin (OVV) hazırladığı raporda, görevli birliğin yeterli tıbbi donanıma sahip olmadığı, sorumluluğun siyasi otoriteye ait olduğu vurgulanmıştı. Rapor Hollanda Meclisi’nde görüşülürken MSB Hennis siyasi sorumluluğu kabul ederek istifa etti; GKB General Tom Middendorp da “ihmalkârlık” suçlamalarını içine sindiremediğini belirterek görevinden ayrıldığını duyurdu.
***
Afganistan MSB ve GKB da istifa ettiler. 24 Nisan 2017 tarihli habere göre, Afganistan’da MSB Abdullah Habibi ile GKB Kadem Şah Şahim, Belh vilayetindeki kolordu komutanlığına düzenlenen saldırının ardından istifa ettiler. Asker üniformalı 10 Taliban militanının düzenlediği saldırıda 140 güvenlik görevlisi ölmüştü. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, eylem öncesinde kolorduda görevli 4 asker aracılığıyla bölgede keşif yaptıklarını iddia etmişti. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Habibi ve Şahim’in istifalarını kabul ettiğini bildirdi.
***
Bir istifa haberi de Balkanlar’dan. Hırvatistan Savunma Bakanı Damir Krsticevic, askeri eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilotun hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti. 8 Mayıs 2020 tarihli habere göre, istifayı kabul eden Başbakan Andrej Plenkovic, kazada iki pilotun ölmesinin Krsticevic’i derinden üzdüğünü belirterek, “O da eski bir asker, Hırvat ordusunun bir generaliydi. O üzüntüyle istifa etti” dedi.
***
Tatbikat kazası nedeniyle bir istifa haberi de Fransa’dan. 2 Temmuz 2008 tarihli habere göre, Fransa Genelkurmay Başkanı Bruno Cuche, sivillere açık bir tatbikat sırasında bir askerin kuru sıkı mermi yerine gerçek mermi kullanarak 17 kişinin yaralanmasına yol açması üzerine istifa etti. İstifayı kabul eden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Tepkim hızlı ve sert olacak… Yalnızca bir kişiden değil, bütün komuta zincirinden açıklama istenecek” dedi.
***
Son istifa haberi Ermenistan’dan olsun. 20 Kasım 2020 tarihli habere göre, Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısındaki yenilgisinin yankıları sert oldu. Yenilgiyi kabul eden Erivan, peş peşe istifalarla sarsılıyor. Son olarak Ermenistan Savunma Bakanı David Tonoyan görevi bıraktığını duyurdu.
***
Dünyada bunlara benzer nice onur istifaları, hatta intihar vakaları var. Düşünüyorum da, Tanrı göstermesin, bu gibi olayların onda biri bile bizde olsa neler olur neler. Sadece MSB ve GKB değil Başkomutan bile istifa ederler. Hatta, ağzımdan yel alsın, istifa etmekle kalmazlar, ecdada yaraşır şekilde intihar bile ederler!…
– Efendim? Ne dediniz duyamadım, tekrarlar mısınız? Alo! Hay aksi, hat kesildi…
Ecdada yaraşır şekilde dedim de, Albay Reşat Bey’i hatırlamadan edemedim. Nur içinde yatsın, ruhu şad olsun.
Büyük Taarruz’un ikinci günüydü, 27 Ağustos 1922 yani. Taarruzun kaderini etkileyecek en kritik arazi arızalarından biri de Çiğiltepe’ydi. Sincanlı Ovası’ndan Dumlupınar’a kadar tüm yolların önündeki en stratejik engel olan Çiğiltepe’nin düşmandan temizlenmesi gerekiyordu. Çiğiltepe alınamazsa, diğer bazı birlikler sonraki hedeflerine gidemezlerdi.
Görev, 57. Tümen Kumandanı Albay Reşat Bey’e emredildi. Reşat Bey, emri aldıktan sonra, yarım saat içinde Çiğiltepe’yi zapt edeceğini bildirdi. Ne var ki, bu tepenin önemini bilen Yunan Başkumandanı General Nikolaos Trikopis umulmadık bir direniş gösterdi. Yarım saat sonra Başkomutan Gazi Mustafa Kemal, telefona sarıldı. Telefona Albay Reşat Bey’in Emir Subayı Üsteğmen Kaplangı çıktı: “Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. Okuyorum: Komutanım, yarım saat zarfında bu tepeyi almak için verdiğim sözü tutamamış olmaktan dolayı yaşayamam.”
Çiğiltepe, Albay Reşat Bey’in onur intiharından saatler sonra ikindi vakti ele geçirildi. Soyadı yasası çıktıktan sonra TBMM, Atatürk’ün önerisiyle Reşat Bey’in ailesine Çiğiltepe soyadını verdi. Reşat Bey’in kabri 1988 yılında Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledildi.
Gazetenin haberi doğruysa, Albay Reşat Çiğiltepe’nin adı, Ankara-Mamak’ta bir ortaokulda yaşıyordu; Haziran 2020’de adı okuldan silindi; yerine okula bağış yapan kişinin adı verildi (Sözcü, 28 Haziran 2020.)
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 14 Aralık 2020 tarihli toplantısında ise, Mamak-Altındağ sınırındaki bir alt geçide Reşat Çiğiltepe adı verilmesi kararlaştırıldı.
Anısına saygıyla.