Sevenler birbirlerine neden adlarıyla seslenir? İnsan adının sade söylenmesinin sıcaklığı başkadır.
Hasan Âli Yücel (1897-1961), anneannesini anlatırken aynısını yaşamış. Yücel diyor ki:
“Yaşım yirmi beşi aştıktan sonra artık ona ‘anneanne’ demiyordum. Benim kendisine ‘Ayşem’ diye seslenmemden pek hoşlanırdı.”
4 Mayıs 2021
ÇANTA TAŞIMANIN AYRICALIĞI
İçinde kitap bulunan çanta taşıma alışkanlığım on yaşlarıma dek iner. O yıllarda inekleri otlatırken çantamda ekmeğimin yanında bir de kitap bulunurdu. Büyüdükçe çantanın içindekiler çeşitlendi. Kitaplar, beynimizin besinleridir.
Öğretmenliğim boyunca çantamda bulunanları özellikle öğrencilerimle paylaştım. Kitaplar, öğrencilerimin üzerinde inanılmaz etkiler bırakıyordu. Bana değil, çantaya baktıkları oluyordu.
Çantamda keklik değil kitap bulunuyor.
Yeni şeyler, ancak öğrenilerek söylenir.
5 Mayıs 2021
SİZ NE DERSİNİZ?
Kemal Tahir, “Kimseye kitap tavsiye etmem” diyor. Kendisi arasın, bulsun, okusun anlamında. Oradan yola çıkarsak doktor da ilaç önermemeli. Hasta arasın, ilacını bulsun. Aklıma hiç yatmadı. Kitap dünyasındaki birisinin böyle demesi baştan savma diye yorumlanır. Bizim gibi kitaptan uzak bir toplum kitapla nasıl tanışacak? En azından kitabı tanıyan, okurun özelliklerini bilen görüşünü açıklamalı.
Fransız şair P.P. Secheret şöyle diyor, “Nâzım’ın şiiri ve Türk halkını Marie Jo’nun verdiği bir kitap sayesinde tanıdım.”
7 Mayıs 2021
ANNELERİN GÜNLERİ /GÜNLERİN ANNELERİ
Onları, sabahın ilk ışıklarıyla Oran Atatürk Sitesinden ormana girerken görüyorum. Yaşları seksenin üstünde üç anne. Bildiğim, yirmi beş yıldır soğuk, sıcak, kar, yağmur demeden her gün yürüyorlar. Dün, yürüyüş dönüşlerinde karşılaştık. Önce kararlı, düzenli yürüyüşlerini, sonra anneler günlerini birer kitabımla kutladım.
Analar, bir eliyle beşik sallarken diğer eliyle dünyayı sallar.
Analardır adam eder adamı.
8 Mayıs 2021
MELİH ÂŞIK’IN OKULU
Gazeteci Melih Âşık,1954 yılında İstanbul’da Saint Benoit lisesine yazılır. Fransızca öğrenim yapılan okulda ilk derste, “Bu nedir?” sorusu öğretilir.
Soru, ilerlemenin motorudur.
Melih Âşık, okuldaki öğretmenlerin bir bölümünün papaz olmasına karşın dini telkinde bulunmadıklarını yazar. Avrupa’da Ortaçağ’da önce papaz olunurmuş, sonra devlet memuru. 1950’lerdeki bu durumu anlayamadım.
11 Mayıs 2021
SEÇKİN SANATÇI
Yaşar Kemal, karikatürist Turhan Selçuk için:
“Bir ozan, bir öykücü, bir roman yazarıdır o” diyor.
Karikatürist Ferruh Doğan, Selçuk’la ilgili görüşünü şöyle açıklıyor:
“Orhan Veli’nin şiirde yaptığını, Turhan karikatürde yaptı.”
14 Mayıs 2021