Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Almanya, nükleer enerji santrallerinin son üçünün de önümüzdeki 12 ay içinde kapatılacağını açıklayarak atom enerjisinden kesin olarak kopuyor.
Kapatma kararı, on yıllarca süren atom gücü kullanımında son perdeyi indiriyor. Bu, aslında temiz, yeşil enerjiye yönelik ulusal taahhüdün bir parçası.
Nükleer enerjiyi aşamalı olarak bırakma ve fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş kararı ilk olarak 2002 yılında Gerhard Schroeder’in merkez sol hükümeti tarafından alındı.
Halefi Angela Merkel, Japonya’daki 2011 Fukushima felaketinin ardından Almanya’nın nükleer santrallerinin ömrünü uzatma kararını geri aldı ve onları kapatmak için son tarih olarak 2022’yi belirledi.
Şu anda kapatılmakta olan üç reaktöre ilk olarak 1980’lerin ortalarında güç verildi. Birlikte neredeyse kırk yıl boyunca milyonlarca Alman hanesine elektrik sağladılar.
Elbe Nehri üzerinde Hamburg’un yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısında bulunan Brokdorf tesislerinden biri, Sovyetler Birliği’ndeki 1986 Çernobil felaketinin körüklediği nükleer karşıtı protestoların özel bir odak noktası haline geldi. Diğer iki tesis, Hannover’in yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Grohnde ve Münih’in 80 kilometre batısındaki Grundremmingen.
Almanya’da bazıları, halihazırda faal durumdaki santrallerin nispeten az karbondioksit üretmesi nedeniyle nükleer enerji kullanımına son verme kararının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Atom enerjisinin savunucuları, bunun Almanya’nın sera gazı azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini savunuyorlar.
Ancak, Alman hükümeti bu hafta, gelecek yıl tüm nükleer santrallerin hizmet dışı bırakılmasının ve ardından 2030 yılına kadar kömür kullanımının aşamalı olarak durdurulmasının, ülkenin enerji güvenliğini veya 2045 yılına kadar Avrupa’nın en büyük ekonomisini “çevre dostu” hale getirme hedefini etkilemeyeceğini söyledi.
Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, “Yenilenebilir enerjiyi büyük ölçüde artırarak ve elektrik şebekesinin genişlemesini hızlandırarak bunun Almanya’da mümkün olduğunu gösterebiliriz” dedi.
Kalan üç nükleer santral (Emsland, Isar ve Neckarwestheim) 2022’nin sonuna kadar kapatılacak.