Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Nisan’dan itibaren rubleyle ödeme yapmayan hasım ülkeye doğalgaz verilmemesi kararını imzalarken, Almanya ve Fransa Ekonomi Bakanları, ortak basın toplantısı düzenleyerek, rubleyle ödemeye karşı çıktı.
İki bakan, ruble şartını reddettiklerini ve Rus gaz akışının durması senaryosuna karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.
G7 ve AB’nin Rus gazı karşılığı rubleyle ödeme talebini reddettiklerini açıklamasına rağmen, Vladimir Putin bu kararın yarından itibaren uygulanmasına imza attı.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Berlin’de ortak bir basın toplantısı düzenledi.
İki Bakan, Moskova’nın Avrupa ülkelerinin Rus gazı için rubleyle ödeme yapması talebini, “tedarik sözleşmelerinin kabul edilemez ihlali” olarak niteledi ve bu manevranın “şantaj” anlamına geldiğini dile getirdi.
Le Maire, Fransa ile Almanya’nın Rusya’nın talebini reddettiğini belirtti.
Habeck, Putin’in imzaladığı yeni kararnameyi henüz görmediğini, ama Almanya’nın Avrupa’ya Rus gaz akışının durması dahil tüm senaryolar için hazırlıklı olduğunu söyledi.
“Rusya’nın rubleyle gaz ödemesi talep ederek Batılı müttefikleri bölme girişiminin başarısızlığa uğradığından” söz eden Habeck, “Batılı müttefiklerin Rusya’nın şantajına boyun eğmeme kararlılığını” ifade etti.