Antalya Büyükşehir Belediyesi iklim değişikliği ile mücadelede yol haritasını belirlerken Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını hazırlayarak 2050 yılı için sıfır karbon hedefledi.
Fikri Cinokur / Ajans Bizim – Antalya Büyükşehir Belediyesi iklim değişikliği ile mücadelede yol haritasını belirlerken Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını hazırlayarak 2050 yılı için sıfır karbon hedefledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını hazırlayan ilk büyükşehir belediyesi olduğunu bildirdi. Hazırlanan plan ile yol haritasını belirleyen Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya’da karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltılmasını, 2050 yılında da sıfır karbon olmasını hedeflediğini belirten Böcek, şunları kaydetti.
‘’Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için yürütülen ulusal çabalara yerel düzeyde katkı sağlamak için çevre ve doğa dostu projeler hayata geçiren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kısa ve uzun vadede yapılacakları belirlemek üzere Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını hazırladı. Plan çerçevesinde gerekli eylemlerin hayata geçirilerek, sera gazı salınımlarının belirlenen hedefe yönelik olarak azaltılması amaçlanıyor.’’
Bu çalışmalarla Antalya’nın daha yaşanabilir ve çevre dostu bir şehir olmasının amaçlandığını vurgulayan Başkan Böcek, ‘’Bu kapsamda 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planda binalar, enerji, ulaşım, atık, tarım, yeşil alanlar, afet yönetimi ve halk sağlığı ana başlıklarında sürdürülebilir Enerji Eylem Planı ile ilişkili politika ve eylemlere yer verildi’’ dedi.
127 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor
Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, yenilenebilir enerji uygulamalarının arttırılmasına yönelik yaptığı bu çalışmalar kapsamında Türkiye de ilk defa güneş enerji santralinden elde edilen enerjiyi depolayan ve bunu kamu binasında kullanan ilk belediye olduğunu bildirdi. Böcek, şöyle devam etti.
‘’Güneş enerjisinden elde ettiğimiz enerjiyle tarım ve çiftçilerin desteklenmesini de sağlıyoruz. Antalya ve Alanya’daki Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi, Atık Isıdan Enerji Üretim Tesisleri ile atıklardan kaynaklanan sera gazı oluşumu engellenerek yenilenebilir enerji kaynakları ile temiz enerji elde ediliyor. Bu tesisler ile aylık yaklaşık 127 bin hanenin ihtiyacına karşılık gelen elektrik enerjisi üretiliyor. Enerji verimliliği ve su tasarrufu sağlayan iklim değişikliğine uyumlu Türkiye’de ilk olan kurakçıl peyzaj çalışmaları yapılıyor.’’
İklim dostu Dünya şehri
Emisyon azaltımını sağlayan çevre dostu ulaşım için akıllı kavşak sistemlerinin arttırılması, raylı sistemin yaygınlaştırılması, ulaşım modlarının entegrasyonu, enerji verimi yüksek, çevreye zarar vermeyen toplu ulaşım araçlarının kullanımı, bisiklet yollarının arttırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Böcek, şunları söyledi:
‘’Belediye bünyesinde enerji yönetim birimi kurulum süreci devam ediyor. İklim değişikliği sorununa yerel yönetimlere çözüm bulma konusunda daha fazla görev düşüyor. İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum konusunda başarılı çalışmalar yürüten ülkemizdeki örnek belediyelerden biriyiz. Bu hedeflere ulaşabilmek ancak iş birliği ile gerçekleşebilir. Tüm vatandaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşları ve tüm paydaşlarımız ile Antalya’mızın daha yaşanabilir ve iklim dostu bir Dünya Şehri olması için el ele vermeli, iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli çalışmaları yapmalıyız.”