Yıllardır hararetli tartışmalara neden olan asgari ücret, insanoğlunun yaklaşık 3 bin 800 yıldır gündeminde tuttuğu en hayati konuların başında geliyor
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, bugünlerde milyonlarca insanın gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda. Pazarlık görüşmeleri, hükümet ve işverenin ev sahipliğinde yapılıyor. 4 ya da 5 toplantı sonunda da uzlaşmalı ya da uzlaşmasız nihai karar açıklanarak, deyim yerindeyse dananın kuyruğu kopuyor. Yıllardır en hararetli tartışma konularından olan asgari ücret, insanoğlunun yaklaşık 3 bin 800 yıldır gündeminde. Tarihteki ilk asgari ücret I. Babil Devleti’nin hükümdarı Hammurabi (M.Ö. 1792-1750) tarafından belirlendi.
15 KİŞİ BELİRLİYOR
Günümüze kadar ulaşan kanunlarını güneş tanrısı Şamaş’ın kendisine yazdırdığını ilan edip, emirlerine ruhani bir güç katan Hammurabi, işçilere verilebilecek en düşük ücret seviyelerini belirlemiş, bu ücretlerin altında ödeme yapanlara ağır cezalar getirmişti.
Hammurabi Kanunları’yla örneğin tarlada çalışan her bir işçiye günlük en az 15 arpa, yılda en az 2 ton buğday ödenmesi yasal güvenceye bağlanmıştı. Ücretin aylık 120 gümüşten daha aşağı olamayacağı, bununla birlikte örneğin tayfalar ve öküz çobanlarına ödenecek ücretin yılda bin 800 kilo buğdayın altında olamayacağı da kanuna yazılmıştı.
O dönemde asgari ücret, kişilerin yaptıkları işe, hatta statülerine göre değişiyordu. Yaklaşık 3 bin 800 yıl önce dönemin güçlü hükümdarı Hammurabi tarafından tespit edilen asgari ücret, bugün ‘kağıt üzerinde’ 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından tartışılıp, oylanıyor ve ilan ediliyor. Gerçekte uygulanan karar süreci ise adeta 3 bin 800 yıl öncesini andırıyor. Parlamenter sistemde de, bugünkü Cumhurbaşkanlığı sisteminde de patronların işçiye en az ne kadar ücret vereceğini işçi, işveren ve hükümeti temsil eden 5’er üyenin kullandığı oylar değil, hükümetleri yönetenler ve Cumhurbaşkanı belirliyor.
PANDEMİ MAĞDURLARI
Yeni asgari ücret sadece sayıları 7 milyonu aştığı tahmin edilen asgari ücretlileri değil aynı zamanda daha düşük ücretle kaçak ve kayıt dışı yollarla çalıştırılan yerli-göçmen işçilerin maaşlarını da otomatik olarak yukarı çekiyor. Pandemi nedeniyle kısa çalışma kapsamına girmek zorunda kalan, ücretsiz izne gönderilen işçiler ile işten atılan işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılacak ödenekler de asgari ücrete yapılacak zam oranında artıyor.