Kurak geçen bir yılın ardından bu yıl yağan karın erimesiyle birlikte Yozgat’ta baraj ve göletlerde su seviyesinin yükselip, doluluk oranının yüzde 100’e ulaşması sevindirdi.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanılan kuraklığın ardından bu yıl ilk 4 aylık dönem içerisinde düşen yağışlar, önce kuruyan toprakları doyurdu sonrasında da baraj ve göletlerin dolmasını sağladı.
Yozgat il merkezindeki Cevdet Dündar ile Kirazlı-1 ve Kirazlı-2 göletleri, şebeke suyunun karşılandığı Cemil Çiçek Barajının doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Şebeke suyuna takviye olarak kullanılan Çalatlı ve Arapseyfi keson kuyularında da su seviyesi yükseldi. Baraj ve göletlerde kuraklık nedeniyle su seviyesinin yüzde 20’lere kadar inmişti. Yağışların ardından eriyen karın önce toprağı, sonrasında da baraj ve göletleri doldurduğu belirtildi.
Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, şebeke suyuna takviye olarak kullanılan bir milyon 600 bin metreküp kapasiteli Kirazlı-1göletinin 12 yıl sonra ilk kez dolarak, savaklardan su akmaya başladığını söyledi.
‘’Suyu hoyratça kullanmamalıyız’’
Celal Köse, başta iklim değişikliği sorunu olduğu gibi, sanayi devrimi ile birlikte enerjiye olan ihtiyaçtan dolayı fosil yakıtların kullanımına bağlı olarak oluşan sera gazları nedeniyle küresel bir ısınma yaşanıldığına dikkat çekti. Bunun Karadeniz’de sel, Akdeniz’de yangın, İç Anadolu Bölgesinde ise kuraklık olarak karşımıza çıktığını anlatan Köse, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını, herkesin enerji ve su konusunda tasarruf etmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Köse, tüm Orta Anadolu bölgesinde olduğu gibi Yozgat’ta da kuraklığın yaşandığı, bunun sonucunda da yerleşim birimlerinde su sorunlarının olduğunu, su kesintilerinin yaşandığını aktardı, ‘’O nedenle suyu hoyratça kullanmamamız gerekir’’ uyarısında bulundu.
‘’Suya ihtiyacımız var’’
Yozgat Belediye Başkanı Köse, Yozgat il merkezinde su kesintisi olmadığını, sulama göleti olarak kullanılan Cemil Çiçek barajında biriken suyu şehir merkezine çekerek ihtiyacın karşılandığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
‘’Yozgat tarım ve hayvancılığın yapıldığı bir bölge. O nedenle bizlerin suya daha fazla ihtiyacı bulunuyor. Zor şartlarda biriktirmiş olduğumuz suyu hoyratça kullanmamalıyız. KOP İdaresi sulamada açık sulamadan ziyade kapalı sistemini yaparak da bizlere su tasarrufu konusunda çok büyük destek vermektedir. Yozgat olarak suya olan ihtiyacımızı sulama için yapılmış barajlardan çekiyoruz. Hem suya hem enerjiye çok büyük oranda ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde hem enerjiyi hem de suyu hoyratça kullanıyoruz. Yozgat merkezimizin su depoları bin 600 metre yükseklikte. Su havzalarımız 800-900 bin rakımda. Dolayısı ile oradaki suyu yukarıya basmak için iki veya üç terfi istasyonu ile enerji harcayarak getirdiğimiz suyu Yozgat’ta yüzde 60 kayıp kaçakla kullanıyoruz.’’
Başkan Köse, hazırladıkları proje ile hem su kaybını önleyeceklerini hem de enerji sarfiyatını azaltacaklarını kaydetti. Köse, ‘’Belediye olarak aylık mali değeri 4 milyon lira gibi elektrik üretebilecek tesisin iznini aldık, yakın zamanda onun da ihalesini yapacağız. Kurulum maliyeti yüksek ama yakın zamanda kendisini amorti ederek hem Yozgat ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağımızı düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.