Dili yaşatan, geliştiren, can suyu veren yazarlardır, ozanlardır, sanatçılardır. Dil yoksa ulus da yoktur. Başta Dede Korkut’a, Yunus Emre’ye, Karacaoğlan’a… çok şey borçluyuz.
Yeni Türk edebiyatı dalında öğretim üyesi olan Dr. Aptulkerim Dinç 2001-2002 yıllarında Moldova’daki bir Türk kolu olan Gagauzların üniversitesinde görev yapmış. Bölümünde bulunan on üç öğrencinin tümü Türkiye’den gitmiştir. Dr. Dinç o yıldan sonra her yıl Moldova’ya gider, Gagauz dili alanında incelemeler yapar. Şimdilerde ise o üniversitenin Türkoloji bölümü tümden kapanmış.30-40 yıldır ülkede roman, öykü, anlatı dallarında Gagauzca eser yazılmamış. UNESCO’nun raporuna göre Gagauz dili yakın yıllarda kaybolabilirmiş. Bir ülkenin yazarları, ozanları yazmıyorsa, yazılanlar okunmuyorsa sonuç bu oluyor. Son günlerde uzun uzun tartıştığımız “günaydın” sözcüğünde olduğu gibi. Siz “günaydın” demeyip Arapçası olsun diye günlerce nefes tüketirseniz, başka dillerle konuşursanız Türkçe de ölür!
8 Ekim 2021
TUTSAĞIN MUTLU GÜNÜ
Timur, Nasrettin Hoca’yı çağırır:
“Bu halk ne zaman mutlu olur?” diye sorar. Hoca, bunu düşünde göreceğini söyler. Ertesi gün Hoca Timur’a gider, düşünü anlatır:
“Düşümde halk sevinç içindeydi. Büyük bir rahatlık vardı!”
Timur’un yüzü güler:
“Ben ne yaptım da bu oldu? O sırada neredeydim?”
Hoca derlenir, toparlanır:
“Tabutun içindeydiniz efendim!”
10 Ekim 2021
SÖZ YAZARDA
Yazar Sadık Şendil, “Yaşlılarla arkadaşlık etmeyin” diyor.
“Niye?” diye soranlara şöyle yanıt veriyor:
“Genç kalabilmek için genç arkadaşın olacak!”
Her genç yaştaki, genç midir bakalım. Yirmisinde, “artık yaşlandım!” diyeni görmüşüm. Cem Karaca, her sahneye çıkışında şöyle derdi:
“Merhaba gençler, ve daima genç kalanlar!”
12 Ekim 2021
BEN KAÇ KİŞİYİM?
On yaşındaki Yağmur’a yazılarımda kullandığım adlarımı söyledim:
“Nusret Ertürk, Orhan Özgürler, Mahmut Dal…”
Yağmur sözümü kesti:
“Dede sen kaç kişisin?”
Yağmur haklı. Takma adlarımı, Erzurum Eğitim Enstitüsü’nde okurken Devrim gazetesinde yazdığımı öğrenen müdür beyin baskısıyla kullandım.
Aziz Nesin, iki yüz dolayında takma ad almıştı.
14 Ekim 2021
NİTELİKLİ EDEBİYATIN ETKİLERİ
“Biz Bolşevik (sosyalist) olamayız. Çünkü bizim Gorki’miz yok!” der Mustafa Kemal.
Kimilerinin “edebiyat yapma” deyip küçümsediği edebiyat, toplumun gidecek yolunu çizer. Örneğin, 1917 Rusya Lenin Devrimi önemli ölçüde Rus edebiyatının eseridir.1789 Fransız Devrimi de öyle değil mi? Toplumu edebiyat hazırlar. Mustafa Kemal, onca güzel düşünceleri nereden esinlendi dersiniz? Dört bin dolayında kitabın okunması boşa gitmemiştir. Okumayanlar ise hurafelere sarılıyor.
16 Ekim 2021