Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim – Birleşmiş Milletlerin (BM) hazırladığı bir raporda, Yunanistan ve Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş yangınlara sahne olan Akdeniz havzasının küresel ısınma nedeniyle gelecekte çok daha kötü sıcak hava dalgalarına, kuraklık ve orman yangınlarına maruz kalacağı belirtildi.
Sıcaklık artışlarından en çok etkilenen bölge olması beklenmese de 500 milyon kişinin yaşadığı Akdeniz havzası, BM raporunda iklim değişikliğinin “sıcak noktası” olarak nitelendiriliyor.
BM raporu henüz hazırlık aşamasında bulunuyor ve nihaî hali Şubat 2022’de onaya sunulacak.
BM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC/HİDP) iklim politikası sonuçlarına ilişkin raporunda Akdeniz havzasının iklim değişikliğine bağlı çeşitli unsurların tehdidi altında bulunduğu belirtiliyor.
Rapora göre, “Deniz seviyesindeki yükselme, karada ve denizde biyoçeşitliliğin kaybolması, kuraklık, orman yangınları, su döngüsündeki değişiklikler, gıda üretimine yönelik tehditler, sıcak hava dalgalarına bağlı olarak kırsal ve kentsel yerleşim birimlerinde insanların sağlığına ilişkin riskler ve hastalık taşıyan sivrisinekler, kaygı veren sebepler arasında bulunuyor”.
Raporda, gelecek on yıllarda sıcaklığın Akdeniz havzasında dünyanın diğer bölgelerinden daha hızlı yükselmesinin beklendiği ve bunun da tarım, turizm ve balıkçılığa yük bindireceği kaydedildi. Nüfus artışı nedeniyle milyonlarca Akdenizli artan su kıtlığına, denize kıyısı olan bölgelerde su baskınlarına ve öldürücü sıcaklara maruz kalabilecek.
Akdeniz’de bazı bölgelerde, özellikle yağmura bağlı tarım yapılan bölgelerde üretimin yaklaşık yüzde 65 düşebileceği öngörülüyor. Yanan orman alanlarının da iki ya da üç katına çıkması bekleniyor.
Hazırlanma aşamasındaki raporda, ayrıca yalnızca Paris Anlaşması’nın amacı olan 2 derecenin altında tutulan bir küresel ısınmanın, Akdeniz’in çoğu bölgesinde kıyıdaki yerleşim birimlerini, kültürel miras alanlarını, kara ve deniz ekosistemlerini sürdürülebilir bir durumda muhafaza etmeyi mümkün kılacağı sonucuna varılıyor.
Küresel ısınma, sıcak hava dalgası ve kuraklık olasılığını, dolayısıyla yangın ihtimalini de artırıyor.
Aşırı sıcak havalar ise Akdeniz bölgesi için büyük bir tehdit oluşturuyor çünkü Avrupa kıtasından en ölümcül iklim olayları açık ara bu bölgede meydan geliyor.