Başlıkta yer alan tespit ben ve benim gibi düşünenlere aittir. Belki de halkın ekseriyeti bizim gibi düşünmüyor olabilir. Buna alışkınız!
O zaman da bütün aşağıda söyleyeceklerim Muharrem Bey hanesine kayıp olarak yazmaz. Ama biz yine de olumsuz algı yaratan bu başlangıca dönelim.
Memleket Partisi logosunu ilk gördüğümde sevimli gelmişti ve hatta seçmenin kendisinden de bir yansıma olarak kabulleneceğine dair inancım artmıştı.
Ta ki aşağıdaki ‘aşırma’ algısı yaratan durum açığa çıkana kadar…
O zaman da Sayın Muharrem İnce açısından bir üzüntü kapladı içimi. Zira her ajansın çalışmasını küresel genişlikte denetleme imkânı yoktu. Gerçi merkez kadrolar içinde bu sorumluluğu alacak kişiler olmalıydı ama kuruluş telaşı içinde bu da hoş görülebilirdi.
Ve bende bir beklenti oluştu. Muharrem bey çıkacak ve diyecekti ki; “Ben de sizler gibi bu müthiş benzerliğe sonradan vakıf oldum. Hemen yeni bir çalışma başlatıyorum.”
Yok öyle olmadı!
![ercument 22 05 2021](https://www.bizhaberiz.com/wp-content/uploads/2021/05/ercument_22_05_2021.jpg)
Memleket Partisi’nin, küçük değişiklikler dışında uluslararası e-ticaret şirketi Vizinovo logosuyla olan şaşırtıcı benzerliği için Sayın İnce tane tane anlattı;
“Bazı haberlerde logomuz ile ilgili iddialar var. Döngüsel bir tasarım var. O büyük bir demokratik dönüşümü anlatıyor. Türkiye’yi değiştireceğiz ve dönüştüreceğiz diyoruz. Ortada da nazar boncuğu var, bu da kültürümüzü temsil ediyor. Gelenekten geleceğe mavi Türkiye’yi yükselteceğiz. Logo neymiş, dünyanın teknoloji şirketi ile benzeşiyormuş. Birinde 8, bizde 7 bölge var. Biri mavi biri kırmızı. E onların da yuvarlak sizin de yuvarlak diyorlar. İnsan kafası Amerika’da da yuvarlak çizilir” diyerek logoyu güya farklılaştırdı.
Sayın İnce’nin bu tasarımı savunması tek başına bile sorunlu iken, bir de gördüklerimize aykırı bir anlatım ortaya koydu!
Buyurun;
- Her tasarımda bir yuvarlak, bir de köşeli öge kullanma alternatifi vardır. Yani yüzde 50-50. Birileri benzerlik kurmak üzere “bak seninki de yuvarlak” gibi akıl dışı eleştiride bulunamaz. Nitekim araştırdım, hiçbir yerde böyle bir görüşe rastlamadım.
- Her iki logonun çerçevesi de birebir aynıdır.
- Her iki logoda da hâkim renk mavidir.
- Tasarımın 8’li veya 7’li olmasının önemi yoktur. Tıpa tıp aynı olan görselin; yaratılmış yeni hikayesine göre yapılan rötuşlardır bunlar. Aynı bölümleri siz ‘ülkenin 7 bölgesi’ olarak değerlendirebilirsiniz ama şekli benzerliği yok edemezsiniz.
- Görülen tek fark, kırmızı yuvarlak yerine gelen mavi yuvarlak (nazar boncuğu) ögedir. Artık onun da aynı kalma şansı var mıydı zaten!
Şimdi geliyoruz büyük resme…
Eski anlayış devam ettiğine göre değişimi nasıl gerçekleştireceksiniz?
Seçmeni farklı bir siyasi organizasyon olduğunuza nasıl inandıracaksınız?
Veya ümitle bekleyen kitleleri farklı yol haritasına nasıl ikna edeceksiniz? Türkiye’yi böyle mi dönüştüreceksiniz?