Osmangazi Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Dündar’ın belediye kasasından 106 bin TL ödeyerek aldığı çakma UNESCO ödülünün tanıtımı için de belediye kasasından 101 bin TL harcadığı ortaya çıktı. Bursa’daki belediye, ödülün tanıtımı için Ankara’da reklam panoları kiraladı ve binlerce lira ödeyerek televizyon kanalına olmayan ödülün haberini yaptırdı.
AKP’li Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın geçen yıl 106 bin 200 TL ödediği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) aldığını iddia ettiği ‘çakma’ ödülün tanıtımı için de binlerce lira harcadığı ortaya çıktı.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Bursa’daki Osmangazi Belediyesi’nin Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, 14 Şubat 2020 ve 2412 yevmiye numaralı dosyasıyla, çakma ödülün tanıtımı amacıyla Ankara’da 110 billboard, 30 raket ve 10 megalight olmak üzere 140 reklam panosu kiraladı. Belediye, Ankara’da kiraladığı reklam panoları için Kentvizyon Medya İletişim Pazarlama Şirketi’ne toplam 70 bin 800 TL ödedi.
31 BİN TL’YE DE HABER YAPTIRMIŞLAR
AKP’li belediyenin çakma ödülün haberleştirilmesi için de 13 Şubat 2020 tarih ve 2333 yevmiye numaralı dosyası ile HaberTürk Televizyon kanalında haber yapılması için “Panorama 1326 Bursa’ya Unesco ödülü tanıtımı” adı altında 31 bin 800 TL ödeme yaptığı açığa çıktı.
ÇAKMA ÖDÜLE 208 BİN TL HARCANDI
“UNESCO tarafından verilmeyen ancak UNESCO tarafından verildiği izlenimi yaratılmak istenen bir ödül için belediye kasasından toplam 208 bin 800 TL harcanmıştır” diyen Osmangazi Belediye Meclisi’nin CHP Grup Sözcüsü Sefa Yılmaz ise BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Belediyemiz 2019 yılı sonunda Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Projesi ile ‘İdeal Kent’ ödülü almış ve ödülün tanıtımı Osmangazi Belediyesi’nin İnternet sitesinde ‘UNESCO’dan Tarihi Projeye Tarihi Ödül’ başlığı ile duyurmuştur. Yaptığımız araştırmalar neticesinde bu ödülün UNESCO tarafından verilmediği ortaya çıkmış ve UNESCO, ‘Bizim böyle bir ödülümüz yok’ diye açıklama yapmıştır.
BU GURUR HEPİMİZİN DEDİ
Bahse konu ödülün Osmangazi Belediyesi’ne verilmesine ilişkin olarak HaberTürk televizyonunda da bir haber yayınlandı. Bu haberi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, sosyal medya hesabında, ‘HaberTürk TV’de UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülümüzün ayrıntılarını anlattım. Bu gurur hepimizin’ ifadeleriyle paylaştı.
BELEDİYE KANUNU’NA DA AYKIRI
UNESCO tarafından verildiği izlenimi yaratılmak istenen bir ödül için Ankara’da da reklam panoları kiralanmıştır. Kaldı ki 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14.maddesinde ‘Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar’ denilmektedir. Bu nedenle Osmangazi Belediyesi’nin yetki sınırları dışına çıkarak Ankara’da reklam panosu kiralaması ve bu amaçla para harcaması da hukuka aykırıdır.”
NE OLMUŞTU?
Birçok belediyenin başkanı, 16 Ocak 2020 tarihinde UNESCO’dan ödül aldıklarını duyurdu. UNESCO’nun “Biz vermedik, bizim böyle bir ödülümüz yok” açıklaması yaptığı ödüller Paris’te Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe’nin de katıldığı törende dağıtıldı. Ancak daha sonra belediyeleri bu ödüllere merkezi Ankara’nın Balgat semtinde bulunan “Kent Araştırmaları Enstitüsü”nün “layık gördüğü” ortaya çıktı. Ödül alan 41 belediye başkanı da bu enstitü ile bağlantılı olan “Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’ne” belediye kasasından tam 106 bin TL ödeme yaptı. Geçen yıl ortaya çıkan bu olaya ilişkin çakma ödülleri alan belediye başkanları ise suskunluğunu korudu.