Yüz yüze eğitimin başlamasına çok az kaldı. MEB, koronavirüs tedbirlerini maske, mesafe ve hijyenle sınırlı tutarken, eğitimci ve veliler, yüz yüze eğitimin kesintisiz devam edebilmesi için gerekli önlemleri hatırlattılar.
BirGün’den Yaren Çolak’ın haberine göre, ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda 6 Eylül’de başlaması hedeflenen yüz yüze eğitimle ilgili Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan hazırlıklar tartışma konusu oldu. Eğitimciler ve veliler gerekli önlemlerin alınmadığını, hazırlıkların tam anlamıyla yapılmadığını vurgulayarak tepki gösterdiler.
Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) Başkanı Ömer Yılmaz, MEB tarafından açıklanan tedbirlerin maske, mesafe, hijyenden öteye gitmediğini belirterek “Okulların yüz yüze devam edebilmesi ve sürdürülebilir olması için pandemi koşullarının oluşturulması gerekiyor. Alınması gereken tedbirler ise belli; sınıf mevcudu azaltılmalı, hijyen koşullarının sağlanabilmesi için ek personel ataması yapılmalı, ek derslikler açılmalı ve öğretmen ataması yapılmalı. Bunlar için de MEB’e kaynak ayrılması gerekiyor. Halkın kaynakları halka harcansın” dedi.
YANLIŞ DEDİKLERİ MODELİ UYGULUYORLAR
Okullardaki öğrenci sayısına ve dersliklerin yetersizliğine dikkat çeken Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada delta varyantı nedeniyle mesafe 2 metre olmalı dendi. Ancak sınıf mevcutları pek çok okulda 40 kişiyi buluyor. Buna önlem olarak MEB, ikili eğitime geçmeyi uygun gördü. Ancak daha önce ikili eğitimi Bakanlık kendisi kaldırmıştı. Bu yanlış bir eğitim demişti. Yine maddi kaynaksızlıklar nedeniyle herhalde yeterli okul yapılamadı. Yapılanlar da imam hatip oldu. Diğer okullarda da öğrenci sayısı haddinden fazla.”
Ömer Yılmaz, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak “Veliler, vakalar veya yetersiz tedbirleri gerekçe göstererek okula göndermeyeceğim diyebilir. Bu nedenle süreç şeffaf yürütülmeli ki bu gibi durumların önüne geçilsin” dedi.
EĞİTİMİN PAYDAŞLARINA KULAK VERİN
Sürecin eğitimin paydaşlarıyla birlikte yürütülmesinin gerektiğini vurgulayan Ömer Yılmaz, “Biz Veli-Der olarak sürecin başından beri alınması gereken tedbirleri açıklıyoruz. Bunla ilgili eylemler, basın açıklamaları gerçekleştiriyoruz. Diğer STK’ların da önerilerine kulak verilerek bu süreç eğitimin paydaşlarıyla yürütülmeli” dedi.
Eğitimin kesintisiz sürmesi için gereken koşullar:
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) tarafından yapılan yazılı açıklamayla gerekli koşullar sağlanarak yüz yüze eğitimin kesintisiz sürmesi gerektiğinin altı çizildi. Okulların açık tutulması için gerekli koşullar ise şöyle sıralandı:
• Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen ek bütçe ayrılmalı.
• Yeterli öğretmen ataması yapılmalı.
• Aşılama yaygınlaştırılmalı.
• Yeterli ek derslik sağlanmalı.
• Tüm eğitim kurumlarında gerekli fiziksel koşullar sağlanmalı.
• Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler düzenli bir şekilde paylaşılmalı.
• Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalı.
MEB’İN TEDBİRLERİ YETERSİZ
Millî Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitimde alınacak tedbirleri belirledi. Bakan Mahmut Özer imzasıyla geçen gün illere gönderilen “2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler” konulu yazıda, Covid-19 salgınıyla mücadele, başta maske, mesafe ve temizlik kuralları olmak üzere alınan önlem ve tedbirlerin titizlikle uygulanması istendi. Yazıya göre, sorumluluk ve hazırlık sınıflarında yeterlilik sınavları iki haftaya yayılarak 1 Eylül-12 Eylül tarihleri arasında planlanarak uygulanacak.
YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIR MIYIZ?
Eğitim Sen de sosyal medya hesabından MEB’e şu soruları sordu:
• Eğitim ve bilim emekçilerinin tamamı aşılandı mı?
• 12 yaş üstü öğrencilerin aşılanmasında ne kadar yol alındı?
• Kaç yeni derslik yapıldı?
• Yeni öğretmen ataması ve yardımcı/destek personel için yapılan çalışmalar ne durumda?