Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve İsrail’in yeniden karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldığını açıkladı.
Çavuşoğlu Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir soru üzerine, “Evet. Daha önce de ilan etmiştik çalışma başlattığımızı, şimdi büyükelçileri atama kararı aldık” dedi.
Çavuşoğlu, “Türkiye olarak Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte zaten kararnamemiz de var. Atayacağımız büyükelçi ve diğer büyükelçilerin listesini sayın cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen de başlamış olacak. Tabii ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da önemlidir büyükelçilerin tekrar atanması” diye konuştu.
Çavuşoğlu, “Her zaman söylediğimiz gibi, Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını biz savunmaya devam edeceğiz” dedi.
İsrail’de yeni hükümet göreve geldikten ve Cumhurbaşkanı İsak Herzog seçildikten sonra İsrail ile bir diyalog süreci başladığını, Herzog’un Türkiye ziyareti daha sonra kendisinin İsrail, başbakan ve dışişleri bakanı Lapid’in Ankara ziyareti ile sürecin devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, iki ülkenin havacılık alanında bir işbirliği anlaşması imzaladığını, eylül başında da karma ekonomik komisyon toplantısı yapılacağını belirtti.
Lapid: “Olumlu gelişmelerin devamı”
Normalleşme konusunda bir açıklama da İsrail Başbakanı Yair Lapid’den geldi.
Jeruselam Post’un haberine göre, Lapid, “Türkiye ile ilişkileri yenilemek bölgenin istikrarı için önemli bir kazanım ve İsrail vatandaşları için önemli bir ekonomik haber” dedi.
İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada ise ilişkileri normale döndürme kararının İsrail Cumhurbaşkanı İsak Herzog’un Ankara ziyareti ve iki dışişleri bakanının karşılıklı ziyaretlerinden sonra “ilişkilerde geçen yıl yaşanan olumlu gelişmelerin devamı olduğu” kaydedildi.
Başbakanlık açıklamasında, “ilişkilerin iyileştirilmesi iki ulus arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine, ekonomik, ticari ve turizm bağlantılarının artmasına ve bölgesel istikrara katkıda bulunacak” denildi.
“Bir arada, barış içinde…”
Cumhurbaşkanı Herzog ise ilişkilerin yeniden normale dönmesini takdirle karşıladı ve “Doğu Akdeniz’de ortaklık ve iyi komşuluk hepimiz için önemli. Bütün dinlerin mensupları, Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar bir arada barış içinde yaşamak zorundadır ve yaşayabilir” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Ushpiz ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal’ın dün yaptıkları telefon görüşmesinde tam diplomatik ilişki kurulmasında son kararı aldıkları belirtildi.