Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin “Medya İzleme Raporu”na göre Ağustos ayında 6 gazeteci gözaltına alındı, 8 gazeteci darbedildi, 1 gazeteci silahlı saldırıya uğradı, 1 gazeteci hedef gösterildi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) “Medya İzleme Raporu”nun 40’ıncısı yayınlandı.
ÇGD Medya İzleme Raporu, Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğü mücadelesi kapsamında gazetecilere yönelik sansür, tehdit-şiddet, gözaltı-yargılama, özlük haklarında yaşanan kayıplar ile haberlerde yapılan manipülasyonları içeriyor.
Ağustos 2021 Medya İzleme Raporu, baskı ve sansürün yerleşik bir hal aldığını gösteriyor.
Raporda orman yangınlarına ilişkin haberlerin kimi zaman kamu otoriteleri kimi zaman “organize gruplar” tarafından engellenmeye çalışıldığı, yangınlara müdahalede yetersizliklerin duyurulmasının RTÜK tarafından önce tehdit sonra cezalarla engellendiği vurgulandı.
Raporda, “Gazetecilik yapmaktan vazgeçtiklerini çok uzun zamandır ilan etmiş olan iktidar yanlısı yayın organlarının, orman yangınları ile göçmenlere ilişkin yayınladıkları haberler, sadece gazetecilik ilkeleri açısından değil insanlık değerleri açısından da izanı yitirdiklerini gösterdi” ifadesine yer verildi.
TRT yönetiminin 22 yıllık TRT çalışanı Deniz Salmanlı’yı sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek kurumdan ihraç ettiğinin altı çizilerek, “İktidarın, partizanca uygulamalarını artıracağı ve bu kapsamda engel gördüğü herkesi tasfiyeye devam edeceği bir gerçektir. Ya düşüncelerimiz doğrultusunda yaşayıp görüşlerimizi özgürce söyleyeceğiz ve sesimizi duyuracağız ya da yok olacağız” denildi.
Ağustos 2021’e ait “Medya İzleme Raporu”ndan öne çıkan başlıklar şöyle:
4 haber sitesi tamamen erişime engellendi.
147’sine doğrudan olmak üzere toplam 208 habere erişim engeli konuldu.
2’si orman yangınlarıyla ilgili olmak üzere 4 olay kapsamında güvenlik güçleri tarafından akreditasyon ve Emniyetin toplumsal olaylarda görüntü ve ses kaydı alma yasağına ilişkin hukuksuz genelgesi dayanak gösterilerek onlarca gazetecinin haber takibi engellendi.
5 olayın takibi sırasında 6 gazeteci gözaltına alındı.
4 gazeteci hakkında iddianame düzenlendi ve dava açıldı.
Açılan davalar kapsamında 1 gazeteci hakkında üç yıla kadar hapis istenirken, 2 gazeteci hakkında yaptıkları haber nedeniyle 100 bin lira tazminat talep edildi.
3 yeni soruşturma kapsamında 3 gazeteci ifade verdi.
2 gazeteci yürüyen yargılamalar kapsamında toplamda 10 yıl 5 ay hapse çarptırıldı.
4 olay takibi sırasında 8 gazeteci darbedildi.
1 gazeteci tehdit edildi.
1 gazeteci silahlı saldırıya uğradı.
1 gazeteci bir siyasi partisi temsilcisi tarafından hedef gösterildi.
1 gazeteci (QHA Türkçe Yayın Yönetmeni Aydın Taş) öldürüldü.