Ceyhun Ergüven / Ajans Bizim – Çin, BM İklim Zirvesi’nin devam ettiği sırada, dünyanın en kirli enerji kaynağı olarak kabul edilen kömür üretimini önemli ölçüde artıracağını açıkladı.
Elektrik enerjisi konusunda büyük sıkıntı çeken Çin, kömür üretimini günde bir milyon ton düzeyinde artıracağını duyurdu. Kömür, Çin’in elektrik üretiminde yüzde 60 paya sahip.
Birçok ülke gibi Çin de kömür başta olmak üzere hammadde sıkıntısı çekiyor, bu da elektrik santrallerini âtıl duruma getirerek, elektrik sıkıntısına ve fiyatların artmasına yol açıyor.
Çin makamları, bu nedenle, hissettikleri baskıyı hafifletmek amacıyla yeni kömür madenleri açıyor ve kapatılanları da yeniden hizmete alıyor.
Çin’in kömür üretimini arttırma açıklaması, Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2030’dan önce karbon emisyonunu azaltmaya başlama vaadine ters düşüyor. Çin Planlama Ajansı, Ekim ayı ortalarından bu yana günlük kömür üretiminin 11,5 milyon tonu aştığını duyurdu. Bu da eylül sonuna kıyasla günlük 1,1 milyon ton kapasite artışına işaret ediyor.
Çin Planlama Ajansı, geçen ay, kömür fiyatlarını aşağı çekmek için müdahalede bulunma olasılığını göz ardı etmemişti.
Ajans, düşünülen yolları belirtmeksizin, “kömür fiyatlarını makul bir seviyede tutmak için (…) her türlü araca başvurulacaktır” açıklamasını yapmıştı.
Çin’in kömür üretimini artırması, BM İklim Zirvesi için Glasgow’da toplanan dünya liderlerinin sera etkisi yaratan gazların atmosfere yayılmasını azaltmak için müzakerelerde bulunduğu döneme denk geldi.
Çin Devlet Başkanı Cinping, zirveye katılmayan liderler arasında bulunuyor. Çin, dünyanın en büyük kömür üreticisi ve bu nedenle dünyayı en çok kirleten ülke konumunda. Ancak Çin, aynı zamanda temiz enerji alanında en çok yatırım yapan ülke.