Demirören Holding, Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici’nin “CNN Türk’ün paralı programları” başlıklı yazısı nedeniyle BirGün gazetesine 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.
Faruk Bildirici yazısında, Demirören’in Ziraat Bankası’na olan kredi borcunun önemli bir kısmının ödenmemesine değinmişti. Söz konusu yazıda, “CNN Türk’ün üst düzey yöneticilerinin paravan bir şirket kurduğu, programlara çıkarılan kişilerden alınan paraların bu şirkete aktarıldığı” belirtilmişti.
Bildirici’nin yazısında, “CNN Türk’ün yayın gelirlerinin ERA Yapım adlı bu şirkete aktarılması, 895 milyon dolarlık kredi alacağını ve 25 milyon dolarlık faizini bu yıl da tahsil edemeyen Ziraat Bankası’nın da dikkatini çekmiştir muhtemelen. Ama Demirören Medya’nın açıklamasında yayınlara çıkarılan doktor, belediye başkanı gibi kişilerden para alındığı iddialarına hiç değinilmiyor. Fakat haberlerde yer alan ve benim de ulaştığım belgelere göre, ücreti mukabili programlara çıkarma yöntemi CNN Türk’ün haber bültenlerinde de uygulanmış.
Haber görünümü altında örtülü reklam yayımlayan CNN Türk, izleyenlerini aldatmış” ifadelerine yer verilmişti.
Demirören’in dava dilekçesinde, “Demirören Medya’nın Ziraat Bankası’na vadesi geçmiş herhangi bir borcunun bulunmadığı” iddia ediliyor.
ERİŞİM ENGELLEME TALEBİ
Demirören Holding’in avukatlarının Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruda, “Müvekkil şirketlerin paravan şirketler ile işbirliği yaparak şirket gelirlerini bu şirketlere hukuka aykırı ve usulsüz bir şekilde aktardığı, borçlarını ödememek maksadı ile hareket ettiği ve devlet bankalarını dolandırdığı algısı yaratılmaktadır” denildi.
Demirören Holding’in avukatları, BirGün’den 100 bin TL manevi tazminat talep ederken ayrıca dava sonuçlanıncaya kadar içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesini de talep ediyorlar.
SADECE %3’Ü ÖDENDİ
Demirören Holding’in, Doğan Medya Grubu’nu satın alırken, 2018’de Ziraat Bankası’ndan 895 milyon dolar kredi kullandığı, bu borcun yalnızca yüzde 3,2’sini ödediği açıklandı.
TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusu Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar tarafından yazılı olarak yanıtlanmış, “tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığı, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiği” belirtilmişti.
Alpaslan Çakar’ın tahsil edildiğini ifade ettiği miktar, borcun tamamının yüzde 3,2’sine tekabül ediyor. Oysa Demirören’in ‘1,3 milyar dolar’ ödedik açıklamasının aksine, bankaya ödediği miktar çok düşü. Demirören Grubu son olarak Mayıs 2023’te de 90 milyon dolarlık taksit ödemesi yapmıştı.
BirGün’ün haberine göre, Ziraat Bankası’na milyonlarca dolarlık borcunu ödemeyen Demirörenler’in Almanya’daki gayrimenkul şirketi hakkında, 240 milyon euro kredi borcu sebebiyle geçici iflas kararı verildi. Mahkeme, şirketin mal varlığının yönetimini de görevlendirdiği bir avukata devretti.
Demirörenler, Berlin’in en lüks gayrimenkul projelerinden birisi olan Upside Berlin’i yapıyordu.