Cengiz Aldemir / Ajans Bizim – Antakya Soroptimist Kulübü’nden, Antakyalı depremzedelerin ekonomik ve sosyal yaşamını canlandıracak destek geldi.
Kendisi de depremzede olan Antakya Soroptimist Kulübü Başkanı Meltem Amber Haytoğlu, Antakya’nın, 6 Şubat depreminden etkilenen yerleşim birimlerinin başında geldiğini belirtti.
Binlerce insanın hayatını kaybetmesinin yanında bir o kadar da yakınlarını, evini, işini kaybettiğini ifade eden Haytoğlu, depremin üstünden bir yılı geçmesine rağmen depremzedelerin çok zor koşullar içerisinde konteynır kentlerde, çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.
Antakya Soroptimist Kulübü 2023-2025 Dönem Başkanı Meltem Amber Haytoğlu depremin yaşandığı 6 Şubat 2023’den bu yana depremzedelere yaptıkları yardım çalışmalarını anlattı.
Ekonomik ve sosyal yaşamı canlandıracak kurslar
6 Şubat sonrası deprem bölgesinde ki olumsuz yaşamdan en çok kadın ve çocukları etkilediğini belirten Haytoğlu, şunları söyledi:
“İşsizlik, sosyal hayatın kısıtlılığı derken bir kısır döngünün içine düştüler. Antakya Soroptimist Kulübü hem ekonomik hayata katkı sunmak hem de sosyal yaşamı canlandırabilmek adına dikiş kursu başlatmaya karar verdi. İlk dört dikiş makinesi, Singer’in katkısıyla sağlandı.
Kursumuzun daha çok kursiyere fayda sağlaması için Erdbebenhilfe Antiochia Hatay e. V. Derneği başkanı sayın Fikret Yüzügülen ve eşi Sevim Yüzügülen dört adet Singer dikiş makinesini kulübümüze bağışladılar. Böylece, makinelerin sayısı, bağışta bulunanlar sayesinde on adete ulaştı. Kursu, dört haftalık periyotlar halinde gerçekleştiriyoruz. Her periyodun sonunda dört yeni kursiyer sertifikasını alarak o periyodu tamamlamış oluyor.
Kullanılan malzeme, tress ipi. Tress ipinden pek çok şey kısa zamanda ve kolaylıkla üretilebiliyor. Haftanın iki günü bir araya gelen kursiyerler, eğitmenimiz ve üyelerimiz öğrenirken hem keyifli vakit geçiriyorlar hem de öğrenirken üretime devam ediyorlar.
Kulüp üyelerinin katkılarıyla üretilenler satılıyor ve karı üretimi yapan eğitimcimiz ve kursiyerlerimiz arasında paylaştırılıyor. Dört makineyle başlayan dikiş kursu serüvenimiz bugün büyükçe bir atölye haline geldi. Hedefimiz, kursiyer sayısını arttırmak, daha çok kadına ulaşabilmek ve profesyonel bir atölye oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.
Temiz suya ulaşma çalışmaları
Antakya’da en büyük problemlerden biri diğerinin temiz suya ulaşmak olduğunu belirten Haytoğlu, bu konuda Defne ilçesi Aşağıokçular Mahallesi’nde bir ilköğretim okuluna su arıtma cihazı taktırdıklarını söyledi.
Haytoğlu şöyle konuştu:
“Yaptıklarımız sosyal medya hesabımızdan paylaşıldı ve Bonn Soroptimist Kulübü Antakya’da yeni bir su arıtma makinesinin yapımı için bir katkıda bulunma teklifi geldi. Kendilerinin yaratacağı bir fonla, Antakya Soroptimist Kulübü kanalıyla bir su arıtma makinesinin uygun bir mahalleye yerleştirilmesini bizden rica ettiler. Su arıtma makinesine fon yaratabilmek için Bonn Schumannhaus’ta 19 Nisan da bir klasik müzik konseri gerçekleştireceğiz. Konserden kazanılan para, Antakya’ya bir su arıtma cihazı olarak geri dönecektir. Soroptimist Kulübü olarak bundan sonra da yardım ve proje çalışmalarımıza devam edeceğiz.”