Türkçenin henüz Arapçanın, Farsçanın kuşatmasına girmediği Osmanlı döneminde donanma komutanına “Derya Beyi” denirdi. Benim Kemalpaşalı Derya Beyi Kemal dediğimin ise bir kayığı vardı. Denizin uygun olduğu gün sabahın ilk saatinde denize açılır, balığını tutar, dönerdi. Balıkların bir bölümünü evine ve kendine ayırırdı.
Balık balığa ilenmek istediğinde:
“İnşallah rakısız gidesin!” dermiş. Derya Beyi Kemal bu acıyı balıklara yaşatmaz, hem balığını, hem rakısını eşiyle, dostuyla neşeyle paylaşırdı.
12 Ocak 2022
YAZARIN SAKLI DÜNYASINDAN
Dostoyevski,191 sayfalık ünlü “KUMARBAZ” adlı romanını, yaşamının son üç haftasında yazar. Yazarın, yazarken neler yaşadığını iyi bilirim.
“KÖYDEKİ KEKLİKLER” adındaki öykü kitabıma adını veren 16 sayfalık öykümün yazılışını anımsadım. Hazırlıklar dört ay öncesinden başlamıştı.3 Mart 1976 Pazar günü Hopa Kemalpaşa’daki odamda sekiz saat boyunca dış dünyadan hiçbir ses duymadan, yemeden, içmeden ilerledim. Yeni dünyamda yeni sesler duydum, yeni kişilerle tanıştım. Son noktayı koyunca tatlı bir düşten uyandım.
14 Ocak 2022
ÇOCUKLARI KÜÇÜK GÖRMEYELİM
Yaşanmıştır.
Dört yaşındaki bir çocuk, adı Zübeyde olan babaannesine sorar:
“Babaanne, Atatürk’ü sen mi doğurdun?”
16 Ocak 2022
SANATÇININ ÖLÇÜLEMEYEN DEĞERİ
Bir İngiliz, oradaki arkadaşlarına sormuş:
“Bizim, son 500 yılda ortaya koyduğumuz en büyük nedir?”
Her kafadan bir gelmiş:
“Üzerinde güneş batmayan imparatorluk…”
“Sanayi devrimi…”
Sonunda bir sözcük üzerinde birleşilmiş:
“Shakespeare…” (1564-1616)
Shakespeare’i olmayan bir ülkenin Newton’u olmaz…
21 Ocak 2022
NEDEN TÖKEZLİYORUZ?
Sosyoloji öğretmenimiz Galip Taşkafa, “Avrupa, ABD gibi gelişmiş ülkelerde bir fabrika sahibinin yetişmiş bir oğlu varsa, fabrikanın en alt biriminden işe başlatılırmış” sözlerine bizim sınıf:
“Olamaz! Ne acımasız bir babaymış!” deyip tepki göstermiştik.
Bizde tam tersi oluyor da…
22 Ocak 2022