Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, “maymun çiçeği” için “küresel bir acil durum” sözkonusu değil, ancak “gelişen bir sağlık tehdidi” var.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, maymun çiçek hastalığını gelişen bir sağlık tehdidi olarak nitelendirdi ve dünya çapındaki hükümetleri sürveyansı, temaslı izlemeyi, testleri hızlandırmaya ve yüksek risk altındaki kişilerin aşılara ve antiviral tedavilere erişimini sağlamaya çağırdı.
DSÖ, maymun çiçeği hastalığının şu anda uluslararası toplum için hangi düzeyde tehdit oluşturduğunu belirlemek için acil durum komitesini topladı. DSÖ verilerine göre, Mayıs ayının başından bu yana 50’den fazla ülkede en az 3.000 maymun çiçeği vakası tespit edildi. Komite, uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumu olarak adlandırılan salgına yanıt olarak DSÖ’nün en yüksek uyarı seviyesinin etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini değerlendirdi.
Covid-19 ve çocuk felci, DSÖ tarafından “uluslararası halk sağlığı acil durumları” olarak kabul edilen diğer virüs salgınları.
DSÖ en yüksek uyarı seviyesini etkinleştirmese de Tedros Ghebreyesus, “virüsün normalde bulunmadığı ülkelerde hızla yayıldığı için salgının ciddi endişe yarattığını” söyledi.
Tarihsel olarak, maymun çiçeği Batı ve Orta Afrika’nın uzak bölgelerinde düşük seviyelerde yayılmıştır. Mevcut salgında, dünya çapında bildirilen vakaların yüzde 84’ü Avrupa’da ve bu çok sıra dışı bir durum.
Tedros Ghebreyesus, dün yaptığı bir basın açıklamasında, “Mevcut salgını özellikle endişe verici kılan şey, yeni ülkelere ve bölgelere hızlı ve devam eden yayılma ve bağışıklığı baskılanmış kişiler, hamile kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere savunmasız nüfuslara daha fazla, sürekli bulaşma riskidir” dedi. DSÖ direktörü, Afrika’daki maymun çiçeği dolaşımına ilişkin araştırmaların ihmal edildiğini ve bunun oradaki ve dünyadaki insanların sağlığını riske attığını söyledi.
Maymun çiçeği hastalığı, öncelikle, paylaşılan giysiler veya çarşaflar gibi enfekte olmuş veya hasta bir kişiyle yakın fiziksel temas yoluyla yayılır.
DSÖ, bu konudaki kuralların uygulanmaya başlandığı 2000’lerin ortalarından bu yana, yalnızca altı kez “acil durum” ilan etti.
DSÖ’nün, Covid-19 kaynaklı salgından önceki acil durum ilanı Doğu Kongo’da 2.000’den fazla insanı öldüren Ebola salgını için 2019 yapıldı. DSÖ, ayrıca 2016 Zika virüsü, 2009 H1N1 domuz gribi ve 2014 çocuk felci ve Ebola salgınları için küresel acil durumlar ilan etti.