DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ve Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, salgın önlemleri konusunda Avrupa’da yaşanan rehaveti örnek gösterdiler ve aynı hataların yapılmaması için Türkiye’yi uyardılar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa ve Türkiye’deki en yetkili isimleri, uzun bayram tatili nedeniyle Türkiye’ye özel bir mesaj yayımladı. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ve DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev’in ortak kaleme aldıkları açıklamada, zorlu geçen pandeminin, toplumun ruh sağlığının yanı sıra herkes için zorlu geçen bir dönem olduğu ve herkesin rahatlamak istemesinin çok doğal karşılanması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, “Geçen yaz yine aynı zamanları yaşadık. Bazı Avrupa ülkelerinde kısıtlamalar çok hızlı bir şekilde gevşetildiğinde, Avrupa Bölgesi genelinde bizi tekrar karantina almaya zorlayan vaka artışları ve ölümlerde üzücü bir yükseliş gözlemledik. Şimdi, sağlık sistemlerimiz, okullarımız, geçim kaynaklarımız, ekonomilerimiz, fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerindeki bir yıldan fazla süren baskıdan sonra, aynı hatayı yapmayı göze almamalıyız” denildi.
AÇIKLAMADA BULAŞICILIĞI YÜKSEK VARYANTLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Avrupa Bölgesi’nde aşılama hızla devam etse de, nüfusun büyük bir kısmının halen aşısız olduğunun altı çizilen açıklamada, bulaşıcılığı oldukça yüksek olan varyantların dolaşımda olduğu da hatırlatıldı. “Aynı zamanda, kovid-19 vakalarında artışa yol açan halk sağlığı ve sosyal önlemlerde gevşeme görüyoruz; aşılama oranlarının yüksek olmadığı, özellikle en savunmasız gruplar arasında, bu düşük rakamlar, artan hastaneye yatışlara, sağlık sistemlerinde ek yüke ve can kayıplarına neden oluyor. Bu yıl, hepimizin yazdan en iyi şekilde yararlanmasını isterken, yaz aylarını herkes için daha güvenli hale getirmek, daha fazla insanın gereksiz yere hastalanıp ölmesini önlemek ve bu salgını daha erken sona erdirmek için herkesi dikkatli olmaya çağırıyoruz” denildi.
AVRUPALILARIN HENÜZ YÜZDE 23,9’U TAM AŞILI
Aşıların toplumlarda olumlu etkilerinin gözlemlendiğinin altını çizen Dr. Kluge ve Dr. Berdyklychev’in ortak kaleme aldıkları açıklamalarından önemli paragraflar; “Aşıların hastaneye yatışları, ölümleri ve sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı azaltmak için daha da büyük bir etkisi olacağı şüphesiz. Yine de, çoğu hâlâ ilk dozlarını bekleyen en yüksek risk altındakilere ulaşmak için milyonlarca doz aşıya ihtiyaç var. Hastaneye yatışlarda ve ölümlerde devam eden bir düşüş görmek istiyorsak, sağlık çalışanları, yaşlılar ve altta yatan risk faktörlerine sahip kişilere aşılara erişim hakkı daha fazla verilmelidir. Şu anda, Avrupa Bölgesi’ndeki nüfusun yüzde 37’si tek doz aşılanırken, yüzde 23,9’u tam aşılıdır. Veriler açık, aşı kapsamı yüksek olan ülkelerde bile pandemi bitmedi. Bölge genelinde aşı eşitsizliği en büyük zorluklarımızdan biri olmaya ne yazık ki devam ediyor.”
“ACİL KULLANIM LİSTESİNDEKİ AŞILAR ETKİLİDİR”
Açıklamada, Delta varyantının daha bulaşıcı olduğu da vurgulanarak, Delta varyantının Avrupa Bölgesi’nde vakalarda ve hastaneye yatışlarda artışa neden olduğu belirtildi, “Bu nedenle, bulaşmayı önlemek ve hayat kurtarmak, halk sağlığı ve sosyal önlemleri yerel dinamiklere uyarlamak ve adil, hızlı aşılamayı sağlamak için elimizdeki araçları kullanmak hayati önem taşıyor. DSÖ Acil Kullanım Listesine sahip tüm aşılar, dolaşımdaki varyantlar da dahil olmak üzere, Kovid-19’un daha ağır geçirilmesini önlemede güvenli ve etkilidir. Türkiye’de çok başarılı bir aşı kampanyası olduğunu görüyoruz. Ancak Bayram ve yaz tatili zamanı nedeniyle aşılamanın ve koruyucu önlemlere uymanın önemine bir kez daha vurgu yapma ihtiyacı kesinlikle yadsınamaz.” denildi.