10 yıllık süreçte Türkiye’de e-ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Fikri Cinokur / Ajans Bizim – Türkiye’de e-ticaret hacminin önümüzdeki süreçte büyük sıçrama göstereceği, e-ticaret yapan KOBİ sayısının 3 yıl içinde 500 bine ulaştığı belirtildi. 10 yıllık süreçte Türkiye’de e-ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Uluslararası e-ticaret ve e-ihracat platformu Worldef ve Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ile organize edilen ve 3 gün sürecek Türkiye’nin ilk ve en büyük e-ticaret etkinliği World Ecom Expo Antalya’da başladı.
Dünyanın en büyük E-ticaret firmalarının buluştuğu, 35 ülkeden bin 200 e-ticaret firma temsilcisinin katıldığı etkinlikte yerli ve yabancı e-ticaret sektör temsilcileri ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Bu görüşmelerde ise 1,5 milyar dolarlık e-ticaret hacmi hedeflendiği bildirildi.
Worldef Başkanı Ömer Nart, açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük e-ticaret firmalarını Antalya’da buluşturarak Türk firma ve markalarının dünyaya açılımı ile Türkiye turizm tanıtımını yaptıklarını söyledi.
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada e-ticaret hacminin 150 milyar dolarlık pay bulunduğunu belirten Nart, Türk firma ve markalarının e-ticaret ve e-ihracat bakımından fırsat yaratacağını kaydetti.
Birleşik Krallık 700 milyar sterlinlik pazar
Etkinliğin her geçen yıl daha da globalleştiğini ifade eden Ömer Nart, Ekim ayında Türkiye’den bine yakın firmanın katılacağı World Ecom Expo’nun Londra’da yapacaklarını bildirdi. Nart, ‘’Londra’da Türkiye’deki E-ticaret firmalarını Avrupa e-ticaret ekosistemi ile buluşturacağız. Böylece ülkemiz firmaları için e-ticaret ekosisteminde fırsatlar yaratmış olacağız. Birleşik Krallık e-ticaret pazarı 700 milyar sterlin değerinde çok büyük bir pazar, Türk e-ticaret firmalarının bu pazardan aldığı payı artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Kartlı ödemeler yüzde 49 büyüdü
Etkinliğin ana iş ortağı olan Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ekosistem Bölüm Müdürü Hüsnü Mete Güneş de, e-ticaretin global olarak geldiği noktayı, her geçen gün artan dijitalleşmenin hayatlarımıza yansımalarını yakından izlediklerini söyledi.
Kartlı ödeme sistemlerinin yaşamın vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Güneş, şöyle devam etti:
‘’E-ticarette ödemede en çok kullanılan enstrüman olan kartlara ilişkin verilerin bu alanın takibi açısından önemli. BKM’nin açıkladığı verilere göre, 2021’de kartlı ödemeler yüzde 49 büyüyerek yıllık 1,7 trilyon TL’ye ulaştı. 2020’de 260,4 milyar TL olarak gerçekleşen internetten kartlı ödemeler, 2021’de yüzde 75 artarak 454,5 milyar TL’ye yükseldi. Hem kullanıcı hem de işyeri tarafında yaşanan dijital dönüşümün etkisiyle internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 25’e ulaştı.’’
Geçen yıl her 4 TL’lik kartlı ödemenin 1 TL’sinin internetten yapıldığına dikkat çeken Güneş, şunları kaydetti.
‘’Burada, gelişime açık olan başlıca alanın toplam e-ticaret içerisindeki payı yüzde 8 civarında olan cross-border e-ticaret işlemleri olduğunu düşünüyoruz. Hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru konumuna gelen e-ticaret alanındaki yatırımlarımızda gerek ülkemizdeki bireysel nitelikli müşterilere hizmet vermek gerekse ülkemiz işletmelerinin yurtdışına yapacağı satışlarda kullanacağı farklı ödeme sistemlerinin sunulmasını gözetiyor ve yurtiçi ve yurtdışı farklı paydaşlar ile işbirlikleri kuruyoruz. Bu çerçevede, sanal POS’umuza entegre olarak çalışan ve dünyadaki tüm ana kart markaları ile farklı ülkelerdeki yerel ödeme yöntemlerini destekleyen özellikli çözümlerimizi, e-ihracat alanına yapılmış önemli bir yatırım olarak görüyorum.’’
“E-ticaret hacmi 50 milyar dolara ulaşabilir”
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi ise konuşmasında derneğin 14 yıllık kuruluş sürecini anlattı. 14 yıl önce e-ticaretin toplam ticaretteki payının yüzde 0,2 düzeyinde iken bugün ortalama yüzde 16 seviyesine geldiğini bildirdi.
Türkiye’nin devlet olarak e-ticaret ve e-ihracata çok önem verdiğini vurgulayan Ekmekçi, ‘’Önümüzdeki süreçte iç pazarda oldukça gelişen e-ticaret Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada çok hızlı büyüyecek. 3 yıl önce e-ticaret yapan KOBİ sayısı 70 binden 500 bin KOBİ’ye ulaştı. Türkiye e-ticarette şampiyonlar ligine çıkması gerekli. Önümüzdeki süreçte e-ticareti daha da artırmalıyız. Ülkemizde e-ticaret her yıl ikiye katlanarak büyüyor. Önümüzdeki 10 yılda e-ticaret hacmi 50 milyar dolara ulaşabilir’’ dedi.
“Türkiye e-ticarette yükselen yıldız”
Toplantıya video mesaj ile katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise geçen yıl küresel e-ticaret kullanıcı sayısının 3 milyarı aştığını bildirdi. Gülle, ‘’Bu tüketicilerin harcamaları ise 4,9 trilyon dolar oldu. Ülkemizde son 5 yılda e-ticaret hacmi 4 katına çıktı. 2020 yılında 225 milyar TL’ye ulaşan toplam e-ticaret hacmimiz 2021 yılının ilk yarısında da süratle art-maya devam etti. Türkiye e-ticaretin yükselen yıldızı olacak. World Ecom Etkinliği gibi e-ticaret sistemine katkı sunan organizasyonları son derece önemsiyoruz” dedi.
Toplantının açılışında FEDEX Başkan Yardımcısı, FedEx Express Avrupa İç Satışlar ve Nakliye Sorumlusu Daniel Vines, Carsten Wallmann, Aras Kargo Austrian Post EVP International Parcel & CEO Carsten Wallmann, PraPazar Kurucusu CEO Ferhat Akmermer, Mirakl MEA Bölge Başkan Yardımcısı Franck Guellerin, Channel Advisor MENA Direktörü Hakan Aydemir ile Shopiverse CEO Orxan Isayev ve CDEK Genel Müdür & CEO Sertalp Demirağ da sektörleriyle ilgili bilgi verdi.