Yeni uzay teleskobu James Webb, kozmosu tarama ve zamanda geriye bakma görevi için fırlatıldı.
Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim – Yeni bir astronomi çağı açan NASA’nın James Webb uzay teleskobu, Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyılarından başarıyla fırlatıldı. Teleskop, dünyaya, ilk galaksiler oluştuğunda var olan evrene bir bakış sunmayı vaat ediyor.
25 yıllık planlama, tasarım, inşa ve testten sonra 10 milyar dolarlık teleskop, Evreni aydınlatan ilk yıldızları gösterme görevi için Dünya’dan ayrıldı.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı arasında uluslararası bir işbirliği olan James Webb Uzay Teleskobu, Fransız Guyanası’ndaki Kourou uzay limanından bir Ariane roketine bağlı olarak yola çıktı ve 1,6 milyon kilometre ötedeki veya ayın dört katından fazla ötedeki hedefine doğru fırladı. Oraya varmak bir ay, kızılötesi gözlerinin kozmosu taramaya başlamaya hazır olması ise beş ay daha alacak.
Lansmanın Noel’e denk gelmesi ve Covid-19 vakalarında küresel bir artış olması nedeniyle, Fransız Guyanası fırlatma sahasında beklenenden daha az seyirci vardı.
Evren hakkında çözülmemiş soruları yanıtlamak için tasarlanan teleskobun dün fırlatılması gerekiyordu, ancak yüksek seviyeli rüzgarların tahmin edilmesinden sonra bu ertelendi.
NASA’nın Bilim Misyonu Müdürlüğü’nün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, ”Fırlatmalara ne zaman baksak, hem bir son hem de bir başlangıç. Onlar, birçok şaşırtıcı saat ve zorlukla sahadaki bir mühendislik projesinin sonu. Ama bunlar bir başlangıç , insanlığın tasarladığı en şaşırtıcı görevlerden birinin başlangıcı” dedi.
James Webb teleskobunun, astronomi ve kozmoloji alanlarında daha geniş bir araştırma yelpazesini mümkün kılan gelişmiş hassasiyet ve kızılötesi çözünürlük ile Evrenimizin daha uzaklarına bakabilmesi nedeniyle Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alması bekleniyor.
James Webb, adını 1960’larda NASA’nın bir yöneticisinden alıyor.