CHP’li Akın, ‘”Aralık ayında asgari tüketim olan 230 kilovatsaatin faturası 210 lirayken, şimdi kademeli zamla 370 liraya çıktığını” söyledi.
Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, EPDK’nın kademeli tarife uygulamasının iptali istemiyle Danıştay’a başvurduklarını açıkladı.
Akın, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi:
”AK Parti iktidarının elektrik faturalarındaki zam kurnazlığını yargıya taşıdık. Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammına dönüşen, EPDK kararının iptal edilmesi ve yürütmesinin hemen durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtık. Yeni yılın ilk gününde, bütün vatandaşlarımızı mağdur eden, hayat pahalılığı karşısında yalnız bırakan, büyük oranda elektriğe yapılan hukuksuz zamlara, Türk yargısının hukuksal zeminde izin vermeyeceğine inanıyorum”
Elektrikten doğalgaza, akaryakıttan köprü geçiş ücretlerine, harçlardan vergilere kadar, her şeye zam yapıldığını belirten Akın, “Vatandaşın mali yükünün azaltılması gerekçesiyle Meclis’ten geçirilen kanunla ‘kademeli tarife’ adı altında elektrikte tarihin en büyük zammını yaptılar” dedi.
”Bu bir aldatmacadır”
Ahmet Akın, elektrik faturalarına yansıyan zammın yüzde 127’ye kadar vardığını ve ”bu fahiş zammın asla kabul edilemez olduğunu” söyledi.
Aralık ayında asgari tüketim olan 230 kilovatsaatin faturası 210 lirayken, şimdi kademeli zamla 370 liraya çıktığını anlatan Akın, şöyle konuştu:
“Enerji Bakanı Fatih Bey, ‘Az tüketen az bedel ödeyecek’ dedi. Bu bir aldatmacadır. İktidar doğruyu söylemiyor. İktidarın doğruyu söylemediğini bundan iki hafta sonra yüksek faturalarla çarpılan vatandaşlarımız da görecek. Enerji Bakanı’nın dile getirdiği ‘az tüket az öde’ söylemi tam bir aldatmacadır. Asgari tüketim olan 230 kilovatsaatin 75 kilovatsaat düşürülmesi durumunda bile aboneler daha fazla fatura ödeyecekler. Tüketiciler bu fahiş zamdan kaçamayacaklar. Vatandaşı rahatlatması gereken kademeli tarife, zam aracına dönüştürülmüş ve amacından tamamen saptırılmıştır.”
Akın, önerilerini de şöyle sıraladı:
“Elektrikte kademeli tarife en az 230 kilovatsaatten başlatılmalı, sosyal tarife olmalıdır. Ayrıca doğalgazda da planladıkları kademeli tarife mevzuatı bir sosyal tarife olmalı, zam aracı olarak kullanılmamalıdır. Elektrik ve doğalgazdaki yüzde 18 KDV oranı yüzde 1’e indirilmelidir. Doğalgazdan alınan ÖTV kaldırılmalıdır.”