Saim Tokaçoğlu / Bizhaberiz – 26’sı ulusal düzeyde, 60’ı yerel düzeyde faaliyet gösteren 86 meslek örgütünün oluşturduğu GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU, son tutuklamalarla cezaevlerindeki gazeteci sayısının 68’e yükseldiğini bildirdi. GÖP, Dünya Emekçi Kadınlar haftası dolayısıyla, cezaevlerindeki kadın gazetecilerin sayısının 10’a yükseldiğini de vurguladı. Başbakanı ve hükümeti sorumluluklarını hatırlamaya davet eden GÖP, basın ve ifade özgürlüğünü tehdit eden tüm yasal düzenlemelerle ilgili köklü değişikliklerin acilen yapılması için hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmesi istedi. İstanbul ve Ankara’da 4 Mart’ta iki önemli yürüyüş yapan GÖP, 8 Mart’ta İstanbul’da yeniden toplanacak. GÖP “cezaevinde tutuklu gazeteci kalmayıncaya ve basın özgürlüğü önündeki engeller kaldırılıncaya kadar” eylemlerini sürdürecek.
Gazetecilere yönelik tutuklamalardan sonra GÖP tarafından yapılan açıklama şöyle:
“3 Mart 2011 tarihinde, 8’i gazeteci ve yazar, 11 kişinin evlerinde, işyerlerinde ve arabalarında hukukun temel ilkeleri yok edilerek yapılan “genel aramanın” ardından gözaltına alınan gazetecilerden Mümtaz İdil sağlık nedeniyle hastaneye sevk edilirken, Ahmet Şık, Nedim Şener ve İklim Bayraktar, 5 Mart cumartesi günü öğleden sonra; gazeteciler Doğan Yurdakul ve Müyesser Yıldız, gazeteci-yazarlar Yalçın Küçük ve Sait Çakır ile yazar-araştırma görevlisi Coşkun Musluk 6 Mart Pazar günü sabah saatlerinde ifadeleri alınmak üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildiler.
Gazeteci İklim Bayraktar, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken, Ahmet Şık ve Nedim Şener, gece yarısına kadar süren sorgulamanın ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildiler. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki işlemleri sabaha kadar devam eden Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmalarına karar verildi. Ahmet Şık ve Nedim Şener, Metris Cezaevi’ne konuldu.
Doğan Yurdakul, Müyesser Yıldız, Yalçın Küçük, Sait Çakır ve Coşkun Musluk da savcılık ifadelerinden sonra sevk edildikleri nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Pazar günü gece yarısı tutuklanarak Metris Cezaevi’ne götürüldüler.
TÜM SORUMLULUK SİYASİ İKTİDARA AİTTİR
Bu tutuklamalarla cezaevlerindeki gazeteci sayısının 68’e, kadın gazeteci sayısının ise 10’a yükselmesinin yüreklerimizdeki yarayı yedi kez daha kanatmasına, içimizde duyduğumuz dayanılmaz acılara, gazetecilere yönelik bu haksız uygulamaların beyinlerimizde yarattığı yoğun isyan fırtınasına rağmen; Kuzey Afrika şeridindeki halklardan çok daha ileri düzeyde demokratik hak arama yollarımızın varlığının bilinci içerisinde; yargının vereceği kararları saygıyla karşılamaya, yargılamanın sonuçlarını sabırla beklemeye devam edeceğimiz kuşkusuzdur.
Ancak 2005 yılında Türk Ceza Kanunu ile birlikte ceza muhakemesi kanunlarında, 2006 yılında ise Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan değişikliklerle oluşturulan altyapının, uygulamadan kaynaklanan sorunlarla da birleşerek, bugün gazeteciler ve aydınlar üzerindeki baskı ve korku ortamının artık dayanılmaz boyutlara ulaşmasındaki tüm sorumluluk mevcut siyasi iktidara aittir.
BAŞBAKANIN GAZETECİLERİ SORUMLULUĞA DAVETİNİ REDDEDİYORUZ
Bu nedenle, Sayın Başbakanın, 4 Mart tarihinde demokratik tepkilerini ortaya koyan gazetecileri “sorumlu davranmaya davet etmesini” reddediyoruz.
Gazeteciler ve onların örgütleri, bu zamana kadar hep soğukkanlılıkla hareket etmiş ve meşru zeminlerin dışına asla taşmamışlardır; bundan sonra da bu anlayışlarında bir değişiklik olmayacaktır.
Bununla birlikte, meslek örgütleri olarak, bizler, hükümeti kendi “sorumluluklarını” hatırlamaya, basın ve ifade özgürlüğünü tehdit eden tüm yasal düzenlemelerle ilgili köklü değişiklerin acilen yapılması için üzerine düşen “yükümlülükleri” yerine getirmeye çağırıyoruz. Sorunun çözümünün, bu yöndeki zihniyet değişikliğinden geçtiğine inanıyoruz.
8 MART’TA GÖP YENİDEN TOPLANACAK
İstanbul ve Ankara’da 4 Mart protesto yürüyüşlerini gerçekleştiren Gazetecilere Özgürlük Platformu, 8 Mart Salı günü, Dönem Başkanlığını yürüten Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi’nde toplanarak, gelişmeleri değerlendirecek ve yeni etkinliklerle ilgili programını belirleyecektir.
Saygılarımızla.”
GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU:
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği,
Basın Enstitüsü Derneği – IPI Ulusal Komite (BED-IPI),
Basın Konseyi,
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD),
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD),
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD),
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD),
Gazete Sahipleri Derneği,
Gazeteciler Cemiyeti (Ankara),
Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı,
Haber-Sen,
İletişim Araştırmacıları Derneği (İLAD)
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC),
Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV),
Medya Etik Konseyi (MEK),
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD),
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD),
Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM)
Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV),
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD),
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC),
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF),
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD),
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB),
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG),