19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası yaşanan siyasi hareketlilik gençlere yönelik kalıpların da yıkıldığı bir süreci barındırıyor. Z kuşağı, kendisine yakıştırılan “apolitik ve duyarsız” kalıplarına karşı Saraçhane başta olmak üzere yurdun dört bir yanında sokak eylemlerinde kendini gösterdi. Bilim Akademisi üyesi Sosyal Psikolog Prof. Dr. Nebi Sümer Z kuşağının ezber bozan hamlesinin toplumsal yansımasını 24 Saat’e değerlendirdi.
19 Mart, örgüt kurucusu olmak, irtikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek, ihaleye fesat karıştırmak, PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek suçlarıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun ve bazı ilçe belediye başkanları da dâhil olmak üzere toplamda 100’den fazla kişi gözaltına alınmasıyla Türkiye siyasi hayatında ezberlerin bozulduğu bir gün olarak tarihe geçti. Gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın rakibi olarak görülen İmamoğlu’na yönelik gözaltı ve ardından tutuklama süreci CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından “darbe girişimi” olarak nitelendirilerek mevcut hükümet “cuntacılık” yapmakla itham edildi.
Gezi’ye atıflı afişler meydanlardaydı
Bir aydan daha kısa sürede siyaset arenasındaki değişimlerin yanında gençlere ve gençliğe bakış da değişti. “Apolitik, duyarsız, asosyal” kalıplarına sıkıştırılan 1997-2010 yılları arasında doğanları tanımlayan Z kuşağı gençliği, her yaştan yurttaş ile Saraçhane başta olmak üzere yurdun her köşesindeki sokak eylemlerinde öndeydi. Türkiye’de son olarak Gezi Parkı protestolarında yaşanan sokak eylemlerinin anımsandığı bir hafta süren Saraçhane eylemleri yaratıcı pankartların yanında farklı mücadele yöntemlerine de sahne oldu. O dönem başbakan olan Erdoğan’ın Gezi direnişçileri için “çapulcular” ifadesi Saraçhane’de “Çapulcuların çocukları büyüdü”, yine Gezi protestoları sırasında öldürülen Berkin Elvan’ın anısı için “Berkin burada” pankartları yer aldı. Ruhi Su parçalarının yanında son dönemin politik atmosferini eleştiren Duman’ın Kufi parçası da dillerdeydi.
24 Saat gazetesinden A. Çağatay Bayraktar’ın haberini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz;
“Ellerinde pankartlar”dan “Kufi”ye: Gençlik “apolitiklik” yakıştırmasını nasıl yıktı?