Melda Çetiner / Ajans Bizim – Koronavirüse yakalanan hamile kadınların ölüm riskinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken uzmanlar, mutlaka aşı olmaları konusunda uyarıyor.
Perinatolog ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, hamilelikte virüse karşı direncin azaldığını belirterek, gebelerin aşı yaptırmalarının kendilerinin ölümcüllük oranını azaltacağını söyledi.
Prof. Dr. Kumru, aşı yaptıranlarda çok düşük yüzdeyle (milyonda 39 sıklıkta) pıhtılaşma gibi çeşitli olumsuz durumların görüldüğünü ifade etti. Ancak virüse yakalandıktan sonraki muhtemel ölüm riskinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle pıhtılaşma korkusu nedeniyle aşı yaptırmaktan vazgeçilmemesi gereğine dikkati çeken Prof. Dr. Kumru,“Virüs pıhtılaşmadan çok daha ölümcül sonuçlar doğurmakta” dedi.
Virüs, anneden bebeğe geçiyor
Henüz aşı yaptırmayan ve aşı yaptırmaya karşı olan anne adaylarını ağır etkileyen koronavirüs varyantlarının, anneye ve anne karnındaki bebeğe etkilerinin neler olduğunu değerlendiren Prof. Dr. Kumru, koronavirüsün ilk çıktığı dönemlerde anneden bebeğe geçmeyen virüs türü olarak bilindiğini ancak plasenta veya kan yoluyla bebeğe geçebildiğinin tespit edildiğini belirtti.
”Gebeler mutlaka aşı olmalı”
Gebelerin aşıdan korkmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kumru, aşının pıhtılaşmaya yol açtığı konusunda endişelerle ilgili, “Koronavirüse yakalanan bir gebenin hayatını kaybetme ihtimali ile aşıya bağlı pıhtılaşma ihtimali kıyaslanamayacak kadar düşük. Bu yüzden aşının faydası, riskinden daha fazla olarak görülüyor. Aşı şu an tavsiye ediliyor” dedi.
”Anneden bebeğine Antikor geçiyor”
Prof. Dr. Kumru, Covid-19 aşısı olan gebelerde, bebeklerin göbek kordonlarından alınan kanlarında koronavirüse karşı antikor oluştuğunu belirterek, “Araştırmalara göre aşı olan annenin sütünde de antikorların oluştuğu gözüküyor. Bu durumda aşının potansiyel olarak bebeği koronavirüse karşı koruyacağını düşünmek mantıklı…” diye konuştu.
”Hamileliğin 3. ayından sonra aşı yapılabilir”
Prof. Dr. Selahattin Kumru, gebelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisinin ateş olduğunu söyledi.
Aşıya bağlı ateşin gebeliğin ilk 3 ayında bebekte bazı beyin omurilik sistemi sorunlarını artırdığını belirten Prof.Dr. Kumru, “Başta Sağlık Bakanlığı otoriteleri olmak üzere, hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Kadın Doğum Perinatoloji ve Enfeksiyonları Dernekleri, koronavirüse karşı gebelerin aşılanmasını öneriyor. Özellikle önermelerinin nedeni ise koronavirüsün gebelerde daha ölümcül seyretmesi ve daha çok yoğun bakıma gitmeleri. Bu nedenle anne adaylarımıza, kendileri ve doğacakları çocukları için ilk 3 aydan sonra Covid-19 aşısı olmalarını öneriyoruz” dedi.