Kadir Çelikcan / Ajans Bizim – Harran Ovası’nda çiftçiler yüksek kurak iklimde de yetişebilen alternatif ürünlere yöneldi.
Tarım Diyarı Şanlıurfa’da alternatif ürünler yetiştiriliyor. Harran Ovası’nda çiftçiler, az gübre, az su ve ilaçlama gerektirmeyen verimi yüksek kurak iklimde de yetişebilen alternatif ürünlere yöneldi.
GAP’ın bereketli toprakları olan Harran Ovası’nda ürün deseni değişiyor. Pamuk ve hububatta Türkiye’de üretimin büyük bir bölümünün karşılandığı ovada, çiftçiler, kurak iklime alternatif yer fıstığı üretimine başladı.
Dünyanın en uzun sulama kanallarına sahip Şanlıurfa’da pamuk ve hububata alternatif olarak kurak iklimde yetişebilen yer fıstığı ekimi yapıldı. Atatürk Barajı’ndan akan Fırat’ın serin suyu ile sulanan Harran Ovası artık alternatif ürünlerin diyarı olacak.
Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri tarafından az masraflı yüksek verimli alternatif ürünlerin ekimi için danışmanlık hizmeti veriliyor.
Sulamanın olmadığı kurak bölgelerde çiftçiler fıstık ve pamuğa alternatif olarak yer fıstığı ekmeye başladı. Kurak iklime dayanaklı ve fazla su ihtiyacı olmayan yer fıstığı eken çiftçiler, ekim yapılan alanda istenilen rekolteye ulaştı.
Ovada şimdilik birkaç çiftçinin yöneldiği yer fıstığı pamuk, mısır, arpa ve buğdaydan iki kat kadar daha fazla rekolte elde ediliyor. Çiftçiler arasında her geçen gün ilgi görülen yer fıstığı üretiminin önümüzdeki yıllarda ekiminin artması bekleniliyor.
Türkiye’de tarım büyüklüğünde üçüncü sırada yer alan ve 11 milyon 543 bin dekar tarım arazisine sahip olan Şanlıurfa’da 3 milyon hektarlık alanda sulu tarım yapılıyor
Suyun ulaşmadığı bölgelerde ise çiftçiler susuz tarım yaparak ürün çeşidini geliştiriyor.
Harran Ovasında ilk kez yer fıstığı ektiklerini anlatan Harran Ziraat Odası Başkanı Ahmet Gündoğan, “Harran ziraat odası olarak buldum köyünde ikinci ürün olarak yer fıstığını ekiyoruz Verimin yüksek olduğunu masrafların daha düşük olduğunu pamuktan daha çok ürün alındığını teşvik ediyoruz. Çalışmalarımız kapsamında çiftçi günleri olarak çiftçilerimizi davet ediyoruz, toplantılar yaparak yönlendiriyoruz” dedi
Ekenler anlatıyor
Çiftçi Mustafa Çetinkaya, “Bunun maliyeti masrafı az, kazancı daha fazla. Pamuktan daha uygun. Ben ekmeye başlayalı iki sene oldu. Geçen sene pamuktan iyi aldım ama bu sene bence verimi düşük mısır da öyleydi. Seneye Allah izin verirse bunla uğraşacağız yani inşallah da ekeriz yani yer fıstığı ekeceğiz” sözleriyle beklentilerini dile getirdi.
Çiftçi Halil Bike ise “Yaklaşık üç yıldır burada fıstık üreticisiyim kendi arazilerimize ekiyoruz, Yetmediği yerde ekstradan komşularımızın arazisini icara tutuyoruz. Getirisi yüksek maliyeti düşük, pamuktan da Mısır’dan da buğdaydan da daha az maliyetli evet ikinci ürün olarak yaygınlaşıyor. Şu anda dönüm başına 450-500 kg minimum verim sağlıyor. Kilogramı 45-50 lira civarında gidiyor. İlaç yok, çapa olsun sulaması olsun pamuktan daha az masraflı. Tavsiye ediyorum” diye konuştu
Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe da Harran bölgesinde alternatif ürünlerin çoğalmasının çiftçiler adına sevindirici olduğunu söyledi.