Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre TOKİ, 18 ildeki 186 arsayı açık artırmayla satışa çıkardı. Özelleştirme kapsamında bulunan bazı arazilerin satışına izin verildi.
BirGün’ün haberine göre, ülkenin dört bir tarafındaki Hazine arazilerini tek tek satan AKP iktidarı bir yandan da şahıs arazilerini enerji şirketlerine peşkeşe çekmek için acele kamulaştırma kararları alıyor. Dün çıkan Resmi Gazete, parsel parsel satılan arazilerin bültenine dönüştü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 18 ildeki 186 arsayı açık artırmayla satışa çıkardı.
TOKİ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, muhammen bedeli 2 milyar 799 milyon 368 bin 774 lira olan 1 milyon 831 bin 399 metrekare büyüklüğündeki arsalar, Adana, Ankara, Aksaray, Antalya, Aydın, Bolu, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kocaeli, Konya, İstanbul, İzmir, Muğla, Tekirdağ ve Yalova’da bulunuyor.
KDV MUAFİYETİ
Alıcılar arsalara peşin veya yüzde 25 peşinat ile 36 ay vadede sahip olabilecek. Arsalar KDV’den muaf satılacak.
İstanbul, Diyarbakır, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bolu, Muğla, Balıkesir, Aydın, İzmir ve Antalya’daki arsalar için 20 Nisan; Ankara, Aksaray, Konya, Adana, Gaziantep, Elazığ ve Çorum’daki arsalar için ise 21 Nisan’da açık artırma düzenlenecek.
Satışa sunulan arsalar arasında Adana’da konut ve ticaret, Ankara Etimesgut’ta ticaret, Antalya’da plansız alanlar, Aydın’da günübirlik tesis ve otopark, Elazığ’da ise konut alanları bulunuyor.
İzmir’de konut ve turizm tesis alanları, Konya’da da özel sağlık tesisi niteliğindeki arsalar satışa çıkarılıyor.
ÖZELLEŞTİRME KARARLARI
Özelleştirme kapsamında bulunan Elazığ, Şanlıurfa, Ankara ve İzmir’deki bazı taşınmazların satışına da izin verildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile ilgili Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, özelleştirme kapsam ve programında bulunan, mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı Elazığ’ın merkez ilçesi Sürsürü Mahallesi’ndeki taşınmaz ve üstündeki yapıların, 21 milyon 100 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren Ömer Faruk Aydın’a satışı uygun bulundu.
TTA Gayrimenkul A.Ş. adına kayıtlı Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi Mehmetçik Köyü’ndeki taşınmazın 26 milyon 300 bin lira bedelle en yüksek teklifi sunan Atilla Atmaca’ya satılması kararlaştırıldı.
Yine aynı şirket adına kayıtlı söz konusu mahalledeki bir diğer taşınmazın da 28 milyon 100 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren Maruf İnşaat ve Ticaret AŞ’ye satılması uygun görüldü.
TTA Gayrimenkul AŞ, Türkiye Elektrik Üretim AŞ ve Elektrik Üretim AŞ adına kayıtlı Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Virancık-İmar Mahallesi’nde bulunan taşınmazların bir bütün halinde 35 milyon 400 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren MG Prestij İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ye satışına izin verildi.
Maliye Hazine adına kayıtlı İzmir’in Karşıyaka ilçesi Şemikler Mahallesi’ndeki taşınmazın 19 milyon 750 bin lira bedelle en yüksek teklifi veren LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfına satılması kararlaştırıldı.
ŞİRKETLERE PEŞKEŞ
Öte yandan ülkenin dört bir tarafında ekolojik yıkıma neden olan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararı ile 7 ilde bazı taşınmazlara yönelik acele kamulaştırma kararları alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan “Cumhurbaşkanı Kararı”na göre, enerji projeleri için kamulaştırma kararı alınan yerler Samsun, Mardin, Bursa, Ordu, Burdur, Balıkesir ve Muş oldu.
Şu projeler için kamulaştırma kararları verildi:
• Asarcık Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ve Nusaybin İlçesi Doğal Gaz Boru Hattı Projesi.
• Bursa Batı Trafo Merkezi Sahası ve HES Fatsa Enerji İletim Hattı Projesi.
• N-Gördes Enerji İletim Hattı Projesi.
• RMS-A şehir giriş istasyonu.
• Balıkesir’de doğalgaz dağıtımı sistemi.