Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kurulduğundan beri bütçeden 21 milyon lira harcama yaptı, aynı sürede gelirleri 1 milyon lirada kaldı.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde HAK’ın “kuruluşundan itibaren gelirlerinin giderlerini karşılayamaz durumda olduğunu” belirtmiş ve gelir-gider rakamlarının açıklanmasını istemişti.
TBMM Başkanlığı’na 15 Şubat’ta verilen soru önergesinde, “Kurum’un beklentilerin oldukça altında bir performans gösterdiği” ifade edilmiş ve kurumun gelecek stratejilerinin açıklanmasını talep etmişti.
Bakanlıktan 26 Ağustos’ta gönderilen yanıtta, HAK’a kurulduğu günden 2022 yılı başına kadar 29 milyon 247 bin lira ödenek ayrıldığı ve bunun 21 milyon lirasının kullanıldığı belirtildi. Sözkonusu ödeneğin “fiziki altyapı ve bilişim altyapısı kurulması ve personel eğitimi için harcandığı” belirtilen yanıtta, HAK’ın görev alanında yalnızca iki adet kiralık araç bulunduğu bildirildi.
73 adet akreditasyon başvurusu
Yanıtta, HAK’ın akreditasyon başvurularını almaya başladığı 16 Ekim 2019 tarihinden bu yana 21 farklı ülkeden 73 başvuru alındığı ifade edilen yanıtta, şunlara yer verildi:
“İncelemeler neticesinde 26 akreditasyon kararı verilmiş, toplan 790’ın üzerinde helal belgesi akreditasyon güvencesi kapsamına alınmıştır. 30 belgelendirme kuruluşunun gerekli asgari şartları sağlayamadığı tespit edilmiş ve başvuru dosyaları kapatılmıştır. Geriye kalan tüm kuruluşların ilk aşama denetimleri bitirilmiş ve esaslı nitelikteki eksiklikleri ilgili belgelendirme kuruluşlarına bilgilendirilmiş olup, bu eksikliklerin giderilmesinin ardından son aşama denetim süreçlerine geçilecektir.”
Yanıtta, “Akreditasyon, uluslararası kurallar uyarınca kar amacı gütmeyen bir kamu hizmetidir. Bu doğrultuda, HAK’n gelir ve giderlerinin değerlendirmelerde bu hususun hatırda tutulması faydalı olacaktır” denildi.
“Kamu vicdanını rahatsız etmektedir”
Levent Gök, konuya ilişkin açıklamasında, akreditasyonun kâr amacı gütmeyen bir hizmet olduğu bütün kamuoyunca bilindiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Ancak kuruluş kanunu 2017 yılında yayınlanan bir kurumun 5 yılda 21 milyon lirayı aşkın harcama yapmasına karşın gelirlerinin giderin yalnızca yüzde 5 ‘ine denk düşmesi, kurumun gelir-gider dengesinin yakınından dahi geçmiyor olması kamuoyu vicdanını rahatsız etmektedir. Sağlık, gıda ve yem alanında faaliyet gösteren çok sayıda kamu kurumunu zarar ettikleri gerekçesiyle kapatan AKP zihniyeti HAK’ın 5 yılda buharlaştırdığı 21 milyon lirayı görmezden gelmektedir.”