Sami Oğuz / Ajans Bizim – El Cezire’nin yerel basından aktardığı habere göre, Birinci Lig takımları İstiklal ve Sanat Mes Kerman takımları arasında dün oynanan maçta, kadınlar tribünde kendilerine ayrılan özel bir yerde erkeklerden ayrı olarak izledi.
Başkent Tahran’ın en ünlü iki takımdan biri olan İstiklal’in resmî Twitter hesabından yapılan paylaşımda, tribünde takımın mavi renklerine bürünmüş coşkulu kadın taraftarların bir fotoğrafı “bugün burada olmanızdan mutluyuz” sözüyle paylaşıldı.
FIFA ve Asya Futbol Konfederasyonu uzun zamandır İran’a kadınların futbol maçlarına izin vermesi için baskı yapıyor. İki konfederasyon bu ay başında İran’a ortak bir mektup gönderdi. Ancak İran yetkilileri mektubun kendilerini kadın seyircilere izin vermeye zorlayıp zorlamadığı konusunda çelişkili açıklamalar yaptı.
ISNA Ajansı, kadınlara 500 bilet ayrıldığını belirtirken, Asriran haber sitesi kadın biletlerinin karaborsada 70 dolar civarında alıcı bulduğunu yazdı. Normal bilet fiyatı 2 doların altında.
Maçı kaç kadının izlediği konusuna bilgi verilmedi.
İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada stadyumları hazırladığımız yerlerde kadınların seyirci olması için bir engel yok. Ama şart, stadyumların hazır olması” dedi.
Azadi stadyumu 80 bin seyirci kapasiteli.
İran’da 1979 İslam devriminden sonra ilk kez 2019’da kadınların bir futbol maçını izlemesine izin verilmişti. Binlerce kadın İran’ın diğer köklü takımı Persepolis’in Japon takımı Kashima Antlers ile oynadığı Asya Kupası maçını izlemişti.
Bu yıl haziran alında ise 2 binden fazla kadın İran’ın dünya kupası elemelerinde Irak’ı yendiği ve finallere gitme hakkı kazandığı maçı izledi. İran 3. Kez dünya kupası finallerine katılacak.
Ama Mart ayında İran yetkilileri İran ile Lübnan arasında Meşhed kentinde oynanacak dünya kupası eleme maçına kadınların girmesini engelledi.
İran basını maç için 12,500 bilet satıldığını ama kadınlara 2 bin bilet ayrıldığını yazarken, Meşhed İran lideri Ayetullah Ali Hamanei tarafından atanan Cuma İmamı Ahmet Alemülhüda, kadınların erkekler arasında spor müsabakalarını izlemesinin “edepsizlik” olduğunu ileri sürerek, buna karşı olduğunu söylemişti. Kadınların maça alınmamasında da Cuma imamının bu açıklaması etkili oldu.
