Melda Çetiner / Ajans Bizim – Merkez Bankasının faiz indirimi kararına tepki gösteren iş dünyası, fiyatlar sürekli arttığı için piyasada hammadde bulunamadığı uyarısında bulunuyor.
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Merkez Bankası’nın 1 puanlık faiz indirimi kararının ”yanlış olduğunu ve piyasanın buna tepki verdiğini” ifade etti. Serter, şu görüşleri kaydetti:
“Merkez Bankası’nın faizde indirim kararının ne kadar yanlış olduğu piyasaların verdiği tepki ile bir kez daha ortaya çıktı. Türk Lirası hızla değer kaybediyor, ülke olarak biraz daha fakirleşiyoruz. Dün yapılan 1 puanlık faiz indirimi ile Dolar 11 TL’yi, Euro ise 12,5 TL’yi gördü. Bizim gibi ne yazık ki dışa bağımlı, üretiminin büyük bölümünü ithal girdi ile sağlayan bir ülkede dövizin bu kadar yükselmesi bütün dengeleri değiştiriyor. Güven ve öngörülebilirliği ortadan kaldırıyor. Fiyatlar sürekli arttığı için piyasada hammadde bulunamıyor. Enflasyon ile mücadele edilmesi için piyasanın izin vermediği şartlarda faizin indirilmesi, dövizin ve bütün maliyetlerin artması ile enflasyonu yükseltiyor. Bu kısır döngüden çıkmamız gerekiyor. Aksi halde, yıl sonuna kadar döviz kurlarının daha da arttığını, Türk Lirası’nın daha da değer kaybettiğini, ülke olarak biraz daha fakirleştiğimizi göreceğiz. “
”Kur-faiz-enflasyon fay hattı”
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer de Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık faiz indirimini değerlendirirken, Türkiye ekonomisinin dengede durmaya çalışmakta olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Hafta başından bu yana kurun faiz indirimi beklentileri ile kontrolden çıkmasına, yıllık enflasyonun yüzde 20’ye dayanmasına ve artan risklere rağmen Merkez Bankası bir kez daha faiz indirimine gitti. Politika faizi 100 baz puan daha indirilerek yüzde 15’e düşürüldü. Dolar/TL kuru ilk kez 11’i aştı. Kredi maliyeti yatırım iştahını belirleyen etmenlerden sadece bir tanesi. Bunun yanında ileriye yönelik güven, fiyat istikrarı, finansal istikrar, kurun yükselttiği ara malı maliyetleri de üretim kararlarını etkiliyor. Bunlar göz ardı edilmemeli. Döviz kurlarının ihracat açısından rekabetçi kur sınırını aştığını da görmek lazım. İş dünyası açısından asıl önemli başlık öngörülebilirlik ve dengedir. Türkiye ekonomisi kur-faiz-enflasyon fay hattı üzerinde resmen dengede durmaya çalışmakta” dedi.