Ajans Bizim – Filistinli gazeteci Mohammed el-Bardawil, eşi ve üç çocuğu, Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü İsrail’in Gazze’nin güneyindeki evlerini hedef almasıyla hava saldırısında öldürüldü.
Saldırı, kuşatma altındaki bölgede medya çalışanlarına yönelik artan bilançoya eklenirken, Gazze Hükümeti Medya Ofisi, İsrail’in soykırımının başlamasından bu yana en az 209 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü bildirdi.
Filistinli Gazetecileri Koruma Merkezi (PJPS) gazetecilerin hedef gözetilerek öldürülmesini kınayarak bunu İsrail güçleri tarafından işlenen daha geniş çaplı insan hakları ihlallerinin bir parçası olarak nitelendirdi.
Gazze merkezli medya ofisinin açıklamasında, “Gazetecilerin sistematik olarak hedef alınması, Filistin anlatısını susturmayı ve gerçeği silmeyi amaçlıyor. Ancak işgal, halkın kararlılığını kırmayı başaramadı” denildi.
Gazeteciler için de ölümcül harekât
İsrail’in Gazze’de devam eden askerî harekâtı, gazeteciler için son 30 yılın en ölümcül harekâtı olarak nitelendiriliyor. Uluslararası medya gözlemcileri İsrail’i, savaş suçlarına ilişkin kanıtları karartmak ve savaşın bağımsız bir şekilde haberleştirilmesini engellemek için Filistinli muhabirleri kasten hedef almakla suçluyor.
Yabancı gazetecilerin Gazze’ye girişi yasaklandı ve bu da medyanın savaşın ön cephesine erişimini daha da kısıtladı.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yıllık raporunda 2024 yılında rekor sayıda gazetecinin öldüğünü belgeledi ve bu ölümlerin üçte ikisinden fazlasını İsrail’in askerî eylemlerine bağladı.
CPJ Başkanı Jodie Ginsberg, “Gazze’deki savaşın gazeteciler üzerindeki etkisi emsalsizdir ve çatışma bölgelerinde medya çalışanlarının korunmasına ilişkin küresel normlarda büyük bir bozulma olduğunu göstermektedir. Ancak gazetecilerin ciddi risklerle karşı karşıya olduğu tek bölge burası değil” dedi.
Geçen yıl 85 gazeteci öldürüldü
CPJ raporu, 2024 yılında İsrail askeri saldırıları nedeniyle en az 85 gazetecinin öldürüldüğünü ve bunların 82’sinin Filistinli olduğunu doğruladı.
Savunuculuk grubu ayrıca İsrail’i bu ölümlerle ilgili bağımsız soruşturmaları engellemekle, suçu kurbanların üzerine atmakla ve ordusunu sorumlu tutmamakla suçladı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) 2024 yılını medya çalışanları için “en kötü yıllardan biri” olarak nitelendirdi ve “Filistin’de tüm dünyanın gözü önünde yaşanan katliamı” kınadı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de Filistin’in gazeteciler için en tehlikeli ülke haline geldiğini vurgulayarak, son beş yılda medya çalışanları arasında ölenlerin sayısının diğer tüm ülkelerden daha fazla olduğunu bildirdi.
Gazetecilerin hedef alınmasına yönelik uluslararası tepkiler yoğunlaşırken, basın özgürlüğü örgütleri hesap verebilirlik ve medya çalışanlarına yönelik saldırıların sona erdirilmesini talep etmeye devam ediyor.