Kapıda vize uygulamasıyla Türk ziyaretçilerin gözdesi haline gelen Yunan adalarına gitmek isteyenler bir pişman gidenler ise bin pişman. Pek çok Türk vatandaşını hayal kırıklığına uğratan kapı vizesi uygulamasının arka planını 24 Saat’ten Naz Akman Samos ziyareti özelinde değerlendirdi.
Yunanistan hükümetinin Nisan ayında İstanköy (Kos), Midilli (Lesvos), Rodos, Sisam (Samos) ve Sakız (Chios) adalarına ilaveten Kelemez (Kalimnos), İleryoz (Leros), Limni (Limnos), Sömbeki (Simi) ve Meis (Kastelorizo) adalarında da kapıda vize uygulaması başlatması, Türk vatandaşlarının yaz aylarında adalara yoğun bir ilgi göstermelerine neden oldu. Uygulamayla beraber adalara gitmek isteyen Türk vatandaşlarına Yunan makamları tarafından her bir ada için 1-7 gün geçerli olan vize kolaylığı sağlanıyor. Söz konusu adalar için verilen vize ile sadece başvuru yapılan adaya gidilebiliyor, Yunanistan’ın başka bölgelerine (anakara) ise geçiş yapılamıyor. Kapıda vize uygulamasına ise adalar ve Türkiye arasında feribot seferleri düzenleyen seyahat acenteleri aracılık ediyor. Adalara giden feribotlarda da günlük belirli sayıda kapıda vizeyle giden yolcu kontenjanı bulunduğundan ziyaretçilerin seyahatten haftalar önce acenteler aracılığıyla vize başvurusunda bulunup feribot biletini alması gerekiyor.
Peki kapıda vize uygulaması sanıldığı kadar kolay mı? Gerekli evraklar nelerdir? Komşunun kapısından geri çevrilme ihtimali var mı? Bir giden bir daha gitmek istiyor mu? 24 Saat Gazetesi’nden Naz Akman, pek çok Türk vatandaşının kapıda vize uygulamasına ilişkin merak ettiği soruları Samos (Sisam) Adası’na gerçekleştirdiği ziyaret özelinde yanıtlamaya çalıştı.
Naz Akman’ın özel haberini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Komşunun kapısında vize kuyruğu