Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, ülkenin batısındaki militanlara ve insan kaçakçılarına yönelik Türkiye destekli büyük bir operasyon yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
Euronews Türkçe’de yer alana habere göre, Libya’da savaş sonrası istikrar için Biden yönetiminden umutlu olduklarını belirten Başağa, bu operasyona ABD’nin de destek vermesi çağrısı yaptı.
Gelecek hükümette başbakanlığın en güçlü adayı olan Başağa, ülkedeki yabancı kuvvetlerin çekilmesinin kademeli olacağını kaydetti.
AP “Türkiye ve Rusya’nın Libya’da milyarlarca dolarlık kontratlarla ilgilendiğini” yazarken, Bakan Başağa, “Libya’nın Rusya’ya, paralı askerler ayrılırsa iş konuşmaya hazır olduğunu ilettiğini” hatırlattı.
“Joe Biden ile umutlarımız arttı”
BM’nin Libya’da desteklediği yönetimin güçlü isimleri arasında gösterilen ve gelecekte Libya’nın başbakanı olacağı konuşulan Başağa, AP’ye telefonla verdiği röportajda, “Joe Biden’ın seçim zaferi ile” umutlarımız büyük ölçüde yükseldi. Yeni yönetimin Libya’nın istikrarı ve uzlaşmasında büyük rolü olmasını umuyoruz” dedi.
ABD’nin batıda yapılacak operasyonu destekleyeceğini umduklarını belirten Başağa, “Türkiye zaten destek sözü verdi. ABD’nin Libya’ya sızan terörist unsurları bitirmemize yardımcı olacağını umuyoruz” diye konuştu.
Trump yönetiminin Libya konusundaki pozisyonu zaman zaman “kafa karıştırıcı” oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Hafter’in Trablus’a yönelik baskısını kınadı, ancak daha sonra Trump, Hafter ile bir telefon görüşmesi yaptı ve onu terörizmle savaştığı için övdü. Yönetim daha sonra, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da desteklenen Hafter’in istihdam ettiği Rus paralı askerlerine karşı olduğunu duyurdu.
Eski bir hava kuvvetleri pilotu ve iş adamı olan Başağa, savaşan tarafları arasındaki barış müzakerelerinin ardından kurulacak bir birlik hükümetinde başbakan rolünü üstlenmeye hazır olduğunu kaydetti.
2018’de İçişleri Bakanı olduktan sonra kendini batı Libya’nın en güçlü isimlerinden biri olarak konumlandıran Başağa, Türkiye, Fransa ve ABD ile ve “onların rakipleri Mısır ve Rusya” ile bağlarını geliştirdi. Başağa, geçen ay Trablus’ta Mısır’dan bir dışişleri bakanlığı ve üst düzey istihbarat heyetini ağırladı.
Libya krizinde son durum
Libya krizinin çözümü için BM öncülüğünde siyasi, askeri ve ekonomik alanlarda yürütülen diyalog görüşmeleri kapsamında tarafları temsilen 5+5 Ortak Askeri Komite kurulmuş ve 23 Ekim 2020’de Cenevre’de ateşkes anlaşması imzalandı.
Ateşkes anlaşması, Libya’daki tüm yabancı paralı savaşçıların üç ay içinde ülkeden ayrılmasını, temas hatlarındaki mayınların temizlenmesini ve Sirte-Misrata sahil yolunun yeniden açılmasını da içeriyor.
BM öncülüğünde 9 Kasım’da Tunus’ta başlayan ve Libya’daki farklı siyasi ve sosyal kesimleri temsilen seçilen 75 kişi ile yürütülen “Libya Siyasi Diyalog Forumu”nda, 24 Aralık 2021’de Libya’da genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı.
Forum kapsamında, ülkedeki devlet kurumlarının birleştirilmesi ve seçimlere kadar ülkeyi yönetecek yeni bir Başkanlık Konseyi ve yürütme organının belirlenmesi hedefleniyor.