Ajans Bizim – Bir kısmı Fransa’nın giyotinle idam edilen son Kraliçesi Marie Antoinette ve Fransız monarşisinin sonunu getiren parçadan alındığı sanılan 500 elmastan oluşan antika bir kolye, kasım ayında Cenevre’de yapılacak bir müzayedede satışa sunulacak.
Kolyenin, 1,8 milyon dolar ila 2,8 milyon dolar arasında bir fiyata satılması bekleniyor.
Yaklaşık 300 karat değerindeki 18’inci yüzyıldan kalma kolyenin gizemli bir geçmişi var ve yarım yüzyıl sonra ilk kez ortaya çıkıyor.
Kolyenin 20’nci yüzyılın başlarında İngiliz Kraliyet ailesiyle yakın ilişkileri olan Anglo-Welsh bir aile olan Anglesey Markizlerinin eline geçtiği biliniyor.
Anglesey Markizi Marjorie Paget, mücevheri 1937 yılında Kral 6’ncı George’un taç giyme töreninde, gelini Shirley Paget ise 1953 yılında Kraliçe 2’nci Elizabeth’in taç giyme töreninde takmıştı.
Kolye 1960’ların başında Anglesey’in mülkiyetinden çıkmış ve 1976’da New York Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’ndeki bir sergide yer almıştı. Mücevher, daha sonra, Sotheby’s’in “önemli bir Asyalı koleksiyoncu” nitelendirdiği şimdiki sahibinin koleksiyonuna girmişti.
Kolye skandalı
Mücevher, Marie Antoinette’in göz kamaştırıcı derecede pahalı bir kolyenin parasını ödemediği suçlamalarının ardından patlak veren bir skandal olan 1784 “Elmas Kolye Olayı” ile geçici olarak ilişkilendirilmişti.
Aslında başka bir kadın Fransa Kraliçesi’nin kimliğine bürünmüş ve onun imzasını taklit etmişti. Olay, Fransız Devrimi’nin alevlenmesine yardımcı olan faktörlerden sadece biriydi.
Kolye, Fransız Devriminden önceki on yıla tarihleniyor ve büyük ihtimalle 1770’lerde yapıldığı düşünülüyor. Sadece kraliyet ailesinin ya da Fransız veya İngiliz saraylarındaki üst düzey aristokratların böyle bir kolyeye sahip olabileceği ifade ediliyor.
Sotheby’s mücevher departmanı başkanı Andres White Correal, “Bu, rakipsiz ihtişamı ve görkemiyle tanımlanan George döneminin zengin saray hayatından günümüze ulaşan yüce bir eser” dedi. One göre, kolye “Elmaslarla dolu bir servet ve aynı zamanda zarif tasarım, işçilik ve teknik yenilik konusunda bir ustalık sınıfı ve 18’inci yüzyıl mücevher tasarımının zirve noktası!”
Golconda elması
Kolyenin elmasları, dünyada ilk keşfedilen ve sanayileşen madenler arasında yer alan Hindistan’ın Golconda madenlerinden elde edilmişti. Bu madenler, Hindistan’ı yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın başlıca elmas üreticisi haline getirmişti.
Golconda elmasları, şeffaflıkları ve saflıklarıyla öne çıkıyor.
Kolye, her bir ucuna bir püskül iliştirilmiş üç sıra elmastan oluşuyor. Mücevher, 18’inci yüzyılda olduğu gibi, bir giysinin üzerine dikilerek ya da püsküller sallanarak veya düğüm atılarak boyna takılmak gibi çeşitli şekillerde takılabiliyor.
Kolye, 11 Kasım’da satılacağı Cenevre’ye gitmeden önce Sotheby’s Londra’dan başlayarak, Hong Kong, New York, Singapur, Taipei ve Dubai’yi kapsayan küresel bir tura çıkacak.