Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi 2020 Yıllık Medya İzleme Raporu yayımlandı.
Raporda M4D Projesi’nin düzenli takip ettiği göstergelerden grafikler ve 133 gazetecinin yanıtladığı Mesleki Değerlendirme Anketi’nden veriler bulunuyor. Covid-19 salgınının basına etkisi, gazetecilere yönelik hak ihlalleri, RTÜK ve BİK cezaları, medya tüketim istatistikleri, 2020’nin medya panaroması ve rapor infografikleri yer alıyor.
133 gazetecinin yanıtladığı Mesleki Değerlendirme Anketi’ne göre her iki gazeteciden biri tehdit edildi. Her dört gazeteciden biri fiziksel şiddete uğradı. Her beş gazeteciden biri gözaltına alındı ve tutuksuz yargılandı. Her altı gazeteciden birinin devam eden davası bulunuyor.
Raporda yer alan verilere göre Türkiye’de bir yılda en az 22 gazeteci salgın nedeniyle yaşamını yitirdi. Gazetecilerin yüzde 65’i kurumlarının herhangi bir ekipman sağlamadığını veya sağlanan ekipmanın yeterli kalite ve miktarda olmadığını düşünüyor.
Gazetecilerin yalnızca yüzde 9’u resmî kaynakların salgına ilişkin paylaştığı verileri güvenilir buluyor.
Sosyal medya, gazeteciler için en çok kullanılan 2’nci haber kaynağı haline gelmiş durumda.
Raporda Mesleki Değerlendirme Anketi, Covid-19 salgınının basına etkisi, erişim engeli ve sansür pratikleri, gazetecilere yönelik hak ihlalleri, RTÜK ve BİK cezaları, medya tüketim istatistikleri de yer alıyor.