Hediye Eroğlu / Ajans Bizim – Mersin Üniversitesi’nde 13 Eylül 2021 tarihi itibariyle yüz yüze eğitim başlıyor. Üniversiteden yapılan duyuruda, 2 doz aşı olmamış öğrenciler ve akademik personelden haftada iki kez PCR testi isteneceği belirtilerek, aşılarını acilen yaptırmaları istendi.
Gelişmeleri değerlendiren Eğitim-Sen Mersin Şube Eğitim Sekreteri ve Mersin Üniversitesi çalışanı Duygu Taner, pandemi etkisini yoğun şekilde sürdürürken, mücadele kapsamında hâlâ istenilen şartların oluşturulamadığına dikkat çekti.
Pandemi öncesinde bile yemekhanelerde kuyruklar oluştuğunu anımsatan Taner, pandemi ile bu süreçte nasıl bir iyileştirme çabasına gidildiği, herhangi bir önlem alınıp alınmadığına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını söyleyerek, “Bu tedbirler açık bir şekilde ortaya konmalıdır. Yüz yüze eğitim için gerekli tüm önlemler alınarak, tüm koşular sağlanmalıdır” uyarısı yaptı.
“Yemekhaneler ve amfiler kesinlikle hazır değil” diyen Taner, şöyle konuştu:
“Son ana kadar yüz yüze eğitime nasıl geçileceği konusunda bir bilgimiz yoktu. Hâlâ ders programları veya hiç bir çalışmaya dair elimizde somut bir bilgi yok. Tüm üniversitelerde durum bu. Uygulamalı derslerin daha önce yüzde 40’ına kadar uzaktan yapılacağı bilgisi vardı. Uygulamalı derslerin yine yüz yüze olacağı, çevrim içi derslerin ise öğretim elemanlarının inisiyatifi ile yapılacağını duyduk.
Öte yandan, haftalık ders programları yapılırken öğrenci kontenjanlarımızın azaltılması gerekirdi. Sınıflar seyreltilmeliydi. Ancak bunun yerine pandemi öncesi YÖK tarafından belirlenen kontenjanlar yine açıldı. Hatta bazı bölümlere ilk kez öğrenci alımları yapıldı. Öğrenci sayısında düşüş veya öğretim elemanlarının sayısında artış olmalıydı.
Sınıflarda 60-70 kişilik kontenjana gidilmeliydi ki öğrenciler pandemi koşullarına uygun şekilde eğitim alabilsin. Hem de akademisyenlerin sağlığı da riske atılmamalıydı. Bunun içinde şubeleşmeye gidilmeliydi.”
Hangi derslerin yüz yüze hangisinin uzaktan yapılacağı tespit edilemediği için bir belirsizlik bulunduğunu anlatan Taner, ”Sürecin hâlâ belirsiz olması hem öğrenciler, hem akademisyenler hem de idari personel açısından sıkıntılara neden oluyor” dedi.
Özellikle üniversite öğrencilerin sosyalleşme adına kampuslerinde olmaya ihtiyacı olduğunu belirten Duygu Taner, “Üniversitenin tüm bileşenleri ile nelerin yapıldığına dair bilgilendirmelerin paylaşılması gerekir. Böylelikle öğretim elemanları da, öğrencilerde huzurlu bir eğitim dönemi yürütür. Okullar mutlaka açılmalı, yüz yüze yapılmalı pandemi ile mücadele kapsamında gerekeli önlem ve tedbirler alınmalı” diye konuştu.
Taner, PCR testlerinin de fakültelerde yapılmasını önerdi.