Ajans Bizim – Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.
Millet İttifakı’nı oluşturan partileri Saadet Partisi Genel Merkezinde yeniden altılı olarak toplandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de krizi çözen uzlaşmanın ardından Kemal Kılıçdaraoğlu (CHP), Gültekin Uysal (DP), Ali Babacan (DEVA), Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi) ve Temel Karamollaoğlu’nun (Saadet Partisi) yanında masadaki yerini aldı.
Karamollaoğlu, yaptığı kısa açıklamada Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu’nun olduğunu açıkladı.
Karamollaoğlu, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim Cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Diğer liderler cumhurbaşkanı yardımcısı olacak
Kılıçdaroğlu ise Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktıklarını belirterek, “Halil İbrahim sofrası zulmün sona ermesi, hakkın hukukun sona ermesidir. Allah’ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız” dedi. “Türkiye’yi istişare ve uzlaşı ile yöneteceklerini” anlatan Kılıçdaroğlu, “parlamenter geçiş sürecinde millet ittifakının diğer genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır” dedi.
Millet İttifakı yol haritası açıklandı
Millet İttifakı’nda yer alan partilerin geçiş sürecine ilişkin yol haritası açıklandı.
Üzerinde mutabakata varıldığı belirtilen yol haritası şöyle:
“1. Geçiş Sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6. Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcılar ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9. Geçiş sürecinde yaşama faaliyetlerinin işbirliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır
Millet ittifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanlar olarak 2023 yılında gerçekleştirilecek olan 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur.
Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun!”