TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası ile oda genel merkezi, şubeleri ve temsilcilikleri çalışanları, 8 Kasım 2021’de başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine örgütlü oldukları Tez-Koop-İş Sendikası önlüklerini giyerek çalışmaya başladılar.
TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkez, Şube ve Temsilciliklerinde görev yapan Tez-Koop-İş Sendikası’nda örgütlü çalışanlar sendika önlükleriyle çalışmaya başladılar. Çalışanlar, Oda yönetimi toplu iş sözleşmesinin maddelerini kabul edene kadar önlüklerini çıkarmayacaklar.
Tez-Koop-İş Sendikası’nın konuyla ilgili olarak Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’na gönderdiği yazılı bir açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sendikamız toplu sözleşme görüşmelerinin başından bu yana en kısa süre içerisinde anlaşma sağlanması ve çalışanların huzur içerisinde, barışçıl bir ortamda çalışması için yoğun çaba sarf etmektedir. Ancak gelinen noktada Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’nun benzer çabayı göstermediği anlaşılmaktadır. Sendikamız ve üyelerimiz tarafından toplu sözleşme sürecinin başından bu yana Mimarlar Odası tarafından sürdürülen bu tutum, toplu iş sözleşmesini yok sayan bir anlayış olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle üyelerimiz bu tutumun yanlış olduğuna dikkat çekmek için işyerlerinde sendika önlüğü giyerek çalışacaktır.”
TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, Tez-Koop-İş Sendikası arasında sürdürülen TİS görüşmelerine herhangi bir teklifle gelmemiş, sendikanın teklifini kabul etmemişti. 7 Ocak 2022 tarihinde uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Arabulucu sürecinde de anlaşmaya varılamadı, bunun üzerine bir uyuşmazlık tutanağı daha imza altına alındı. Mimarlar Odası çalışanları, arabulucu raporunun İŞKUR’dan tebliğ edilmesiyle birlikte yasal olarak grev ilan etme hakkına sahip olacaklar. Bu süre zarfında sendikalı çalışanlar taleplerinin kabul edilmesi için eylemlerini sürdüreceklerini söylüyorlar.
Süreç nasıl ilerledi?
Oda çalışanları, artan iş yüküyle birlikte çalışma şartlarının ağırlaşması, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında geçim sıkıntısı çekilmesi, kazanılmış hakların erimesi, haksız ve keyfi işten çıkarmalar, değişen yönetimlerin çalışma koşullarında farklı uygulamalar ortaya koyması nedenleriyle bir örgütlenme çalışması başlattılar. Tez-Koop-İş Sendikası altında örgütlenen çalışanların çoğunluğu sağlaması üzerine toplu iş sözleşmesi yetkisi elde edildi. 8 Kasım 2021 tarihinde Sendika ile Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu arasında TİS görüşmeleri başladı.
Görüşmeler devam ederken Mimarlar Odası yönetimi, işyeri sendika temsilcilerinin yetki belgelerine itiraz etti ve bu kişilerin TİS toplantılarına katılmasına karşı çıktı. Görüşmelerde de muhasebe ve bilgi işlem çalışanları ile tüm mimar çalışanların sözleşmenin kapsamının dışında tutulmasını önerdi, sözleşmede yer alan idarî maddeleri ve ücret düzenlemesini kabul etmedi, toplu sözleşme görüşme masasında çalışanlara yüzde 0 (SIFIR) zam teklif etti.
TMMOB Mimarlar Odası yönetiminin kabul etmediği sözleşme teklifinde şu talepler yer alıyordu:
• Çalışma saatlerine, fazla çalışma ve tatil ücretlerine ilişkin düzenlemeler
• Covid-19 salgını boyunca çalışanlara maske ve dezenfektan temin edilmesi gibi iş güvenliğini kapsayan düzenlemeler
• İşyerinde mobbingi önlemeye dönük düzenlemeler
• Yol ve yemek ücreti, sosyal yardım ve ikramiye gibi düzenlemeler
• Kadın çalışanlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve regl izni
Görüşmeler hangi aşamada?
Görüşmeler, TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu ile Sendika arasında üç ayrı oturum yapılarak sürdürüldü. Oda yönetimi TİS’in hiçbir maddesini kabul etmediği için arabulucu aşamasına geçildi.
Oda yönetimi, arabulucu ile 17 Şubat 2022 tarihinde yapılan son görüşmeye de bir teklifle gelmedi. Bunun üzerine arabulucu bir uyuşmazlık raporu hazırlayarak İŞKUR’a gönderdi. Bu rapor taraflara tebliğ edildikten sonra TMMOB Mimarlar Odası’nın sendikalı çalışanları yasal olarak grev sürecine girecek.
Oda çalışanları, sendika ile Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu arasında anlaşma sağlanmasını bekliyor. Anlaşma sağlanamaması halinde Mimarlar Odası’nda yasal olarak grev sürecinin önü açılıyor.
![mimarlar odasi onluk 01](https://bizhaberiz.com/wp-content/uploads/2022/03/mimarlar_odasi_onluk_01.jpg)