Ödül, yazarın dünya görüşü, dil bilinci ve basındaki emek yoğunluğu göz önünde bulundurularak verildi.
Ankara merkezli Payda Yayınları’nın üç yıldır şair-yazar-gazeteci Nedret Gürcan adına verdiği “Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü”, bu yıl “Basın Emek Ödülü” dalında BirGün gazetesi ve bizhaberiz.com sitesi köşeyazarı, gazeteci ve şair Attila Aşut’a değer görüldü.
Ödülün Aşut’a verilme gerekçesi Payda Yayınları tarafından şöyle açıklandı:
“Yayınevimiz tarafından, Nedret Gürcan ailesinin de desteğiyle her yıl edebiyatın farklı alanlarında Nedret Gürcan adına ödül verilmektedir. 2022’de ödülün, “Nedret Gürcan Basın Emek Ödülü” olarak verilmesi kararlaştırılmıştı. Belirlenecek adayın dünya görüşü, dil bilinci ve basındaki emek yoğunluğu, ödül seçiminde temel ölçütümüzdü. Seçici Kurulumuzca ödüle değer görülen ülkemizin değerli gazetecilerinden Şair-Yazar Sayın Attila Aşut’u kutlar, başarılarının devamını dileriz.”
Açıklamada, Attila Aşut’a ödülün, aralık ayında düzenlenecek bir etkinlikte verileceği belirtildi. Ödüle 2020’de, Bafra’da yayımlanan sanat-edebiyat dergisi Edebiyat Nöbeti, 2021’de ise Şair-Yazar Hidayet Karakuş değer görülmüştü.
NEDRET GÜRCAN KİMDİR?
26 Haziran 1931 tarihinde Afyon’un Dinar ilçesinde doğdu. Ticaretle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak Dinar’da un fabrikası işletti. On dört yıl CHP İlçe Başkanlığı, yirmi üç yıl Dinar Belediye Meclisi üyeliği ve iki dönem Belediye Başkan Yardımcılığı yaptı. Aynı zamanda gazeteciydi. İlçesinde Yeni Dostluk ve Vatandaş adlı iki siyasi gazete çıkardı. Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde dizi yazılar yazdı. 1957’de Akis dergisinde çıkan bir yazısından dolayı yargılandı. Sanata tutkulu bir insandı. 1954-1957 yılları arasında Şairler Yaprağı adlı şiir dergisini çıkardı. Dönemin belli başlı sanatçılarını bu derginin Dinar’daki bürosunda ağırladı. Şiirleri Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Şairler Yaprağı, Kervan, Güney, Kaynak, Pazar Postası gibi dergilerde yayımlandı. 2000 yılında Dionysos Şiir Ödülü’nü aldı. Dinar Depremi’nden sonra Ankara’ya taşınmıştı. 2 Eylül 2019 günü burada yaşama veda etti. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Edebiyatçılar Derneği üyesiydi. Yayımlanmış ona yakın şiir ve anı kitabı bulunuyor.
ATTİLA AŞUT KİMDİR?
1939 yılında Trabzon’da doğdu. Yazmaya çocuk dergilerinde başladı. Aralarında Dünya, Akşam, Cumhuriyet ve Milliyet’in de bulunduğu birçok yerel ve ulusal gazetede muhabir, yazar, yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1965-1968 yılları arasında Sömürücülüğe Karşı Savaş adlı haftalık toplumcu gazeteyi çıkardı. Trabzon’da Gazeteciler Sendikası’nın, Devrim Ocağı’nın ve Türkiye İşçi Partisi‘nin kurucuları arasında yer aldı. Daha sonra TİP’in Genel Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulu’nda görev yaptı. 12 Mart’ta TİP kapatılınca yurtdışına çıktı, TKP Merkez Komitesi’nde görev aldı. 12 Eylül döneminde Mamak Askeri Cezaevi’nde 37 ay tutuklu kaldı. Cezaevi sonrasında Politika gazetesinde ve Adımlar dergisinde çalıştı. 1995-1998 yılları arasında Siyah Beyaz gazetesinde yazı işleri yönetmeni ve köşeyazarı olarak görev yaptı. SİVAS KİTABI / Bir Topluöldürümün Öyküsü (1994)adlı belgesel kitabı yayına hazırladı. Şiirleri birçok edebiyat dergisinde yayımlandı. Acının Külrengi adlı şiir kitabı, 2001’de Serander Yayınları’ndan çıktı. Ayrıca Günlerin Kıyısından (2011), Siyah Beyaz Yazılar (2014) ve Türkiye İşçi Partisi Radyoda / Proletaryanın Büyülü Kutusu (2021, Gökhan Atılgan ile) adlı dört kitabı bulunuyor. Yazar ve editör olarak birçok kitaba katkıda bulundu. Dil ve yazın alanında çeşitli ödülleri var. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dil Derneği, PEN Yazarlar Derneği, BESAM, TÜSTAV üyesidir. Halen BirGün gazetesinde yazıyor. Sürekli Basın Kartı sahibidir.