Muhittin Doğan / Ajans Bizim – 13 – 19 Eylül tarihlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenecek 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde, Orhan Kemal Emek Ödülleri bu yıl, Türk sinemasının gelişmesine olan katkılarından dolayı Sevin Okyay ve Ertunç Şenkay’a verilecek.
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında düzenlenecek Festivalin Orhan Kemal Emek Ödüllerinin, ”Türk sinemasının gelişim sürecine vermiş oldukları değerli katkılarından dolayı” Ertunç Şenkay ile Sevin Okyay’a verilmesi kararlaştırıldı.
Orhan Kemal Emek Ödülleri, 13 Eylül Pazartesi akşamı festival açılış gecesinde takdim edilecek.
Yaşar Kemal Özel Bölümü
Festivalde özel bir bölümde, Türk Edebiyatı’nın usta ismi ve Yaşar Kemal anısına söyleşi ve film gösterimleri gerçekleştiriliyor.
Festival, Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte “Çukurova’dan Dünyaya Açılan Pencere” temasıyla, adı Adana kentiyle özdeşleşmiş Yaşar Kemal’i bu yıl “ Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden Yarına” başlığı altında bir dizi etkinlikle anıyor. Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte tasarlanan etkinliklerin ilki “Sinemada Yaşar Kemal” olacak.
14 Eylül’de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek ‘’Sinemada Yaşar Kemal’’ söyleşisi Mazlum Vesek moderatörlüğünde, Nebil Özgentürk’ün yönettiği belgesel gösterimi ile başlayacak.
Lale Mansur, Doç. Dr. Aydın Çam, Prof. Dr. Cihan Erdönmez, Nebil Özgentürk’ün konuşmacı olarak katılacağı söyleşiye, Türkan Şoray, Zülfü Livaneli, Arif Keskiner, Selim İleri online olarak katılım gösterecek. Yaşar Kemal anısına festival süresince, usta ismin eserlerinden uyarlanan Ağrı Dağı Efsanesi, Muradın Türküsü ve Yer Demir Gök Bakır filmleri gösterilecek. “Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden Yarına” etkinlikleri 8 Ekim 12 Kasım 2021 tarihleri arasında da devam edecek.
Ertunç Şenkay
Ertunç Şenkay 17 Mayıs 1948’de İstanbul’da dünyaya geldi. 1966 yılında Yıldız Film stüdyolarında ve laboratuvarlarında çalışmaya başlayarak sinema dünyasına adım attı. Bir süre sonra görüntü yönetmeni Salih Dikişci’ye ve sonrasında yaklaşık on yıl Yeşilçam’daki birçok görüntü yönetmenine asistanlık yaptı. Kartal Tibet’in yönettiği Hababam Sınıfı Dokuz Doğurdu filmiyle görüntü yönetmenliğine başladı. 1990’lı yıllarda Büyük Yalnızlık, İkili Oyunlar, Ateş Üstünde Yürümek, Seni Seviyorum Rosa, Ağır Roman, 2000’li yıllarda Filler ve Çimen, Yeşil Işık, Gülüm ve Recep İvedik serisinde görüntü yönetmenliği yaptı. Antalya Film Festivali’nde beş kez olmak üzere Türkiye’deki hemen hemen bütün film festivallerinden en iyi görüntü yönetmeni ödülünü aldı.
Türkiye sinemasının en önemli yönetmenleriyle çalışır. 1990’lı yıllardan başlayarak birçok televizyon dizisinde de görüntü yönetmenliği yaptı. Sinemamızın birçok başyapıtında görüntü yönetmenliği üstlenen Ertunç Şenkay çerçeveleme, ışık ve kamera hareketlerindeki sadeliği ve estetik olgunluğuyla Türkiye’de birçok görüntü yönetmenine ilham verdi.
Ertunç Şenkay bu yıl Adana Film Festivali’nde Emek Ödülü’ne değer görüldü.
Sevin Okyay
Kültür çevrelerinde “Sevin Abla” olarak bilinen Sevin Okyay,1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Çevirmen, yayıncı, film eleştirmeni, muhabir, spor yazarı, radyocu, televizyon programcısı, dramaturg ve caz tutkunu Sevin Okyay, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni bitirdikten sonra 1964 yılında ilk kitap çevirilerini yapmaya başladı. 1984 yılında ilk film eleştirisine Fellinin’nin “Ve Gemi Gidiyor” filmi hakkında yazarak başlayan Sevin Okyay ilk kadın sinema eleştirmeni oldu.
Politika muhabiri olarak başladığı gazeteciliği köşe yazarı olarak sürdüren Okyay, sinema, edebiyat, caz ve spor dallarında geniş eleştirmenlik yelpazesine sahip. Okyay, ayrıca gündelik hayat kültürü üzerine denemeler de yazmaktadır. Pek çok gazete ve dergide yazan Okyay halen Milliyet Sanat ve Peyniraltı Edebiyatı dergilerinde yazıyor.
Harry Potter serisini üçüncü ciltten başlayarak oğlu Kutluhan Kutlu ile çeviren Sevin Okyay aynı zamanda bir polisiye roman tutkunu olarak biliniyor.
Sevin Okyay’a çeviri dünyasına katkılarından dolayı Çeviri Derneği’nin 2014 Onur Ödülü verildi. Sevin Okyay bu yıl Adana Film Festivali’nde Emek Ödülü’ne değer görüldü.