Yapılan bir araştırma, Pfizer aşısı ile çift aşılananların örneklerinde T-hücre yanıtının yüzde70-80 arasında etkili kaldığını gösteriyor. Benzer tepkilerin diğer aşılarda da bulunabileceğine dair umutları artırıyor.
Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim – Pfizer’ın Covid-19 aşısını olan kişilerde T-hücrelerinin ciddi hastalıklara karşı sağlam kaldığı belirlendi.
Vücudun bağışıklık sisteminin Omicron varyantına nasıl tepki verdiğini inceleyen Güney Afrikalı araştırmacılar, Pfizer aşısı olan kişilerde T hücrelerinin, Omicron’un diğer savunmalardan kaçma yeteneğine rağmen, ciddi hastalıklara karşı potansiyel olarak güçlü koruma sağlamaya devam ettiğini belirlediler.
Araştırma, benzer tepkilerin diğer aşılarda ve koronavirüs bulaşmış aşılanmamış kişilerde de mevcut olabileceğine dair umutları artırıyor.
T-hücreleri, vücudumuzun vücuttaki antijenlere (yabancı maddelere) karşı bağışıklık tepkisini belirleyen bir tür beyaz kan hücresidir.
Aşılar tarafından üretilen nötralize edici antikorlar, Omicron’un kaçınabildiği görülen enfeksiyonu önlemek için tasarlanırken, T-hücreleri, hücreleri enfekte ettiğinde virüsü tanır ve sonra onları öldürmek için hareket eder.
Veriler, T-hücresi tepkisinin Omicron’a karşı ne kadar etkili olduğunu incelemek için yapılan en eski laboratuvar testlerinden bazılarının sonucu ve Pfizer aşısı ile çifte aşılananların numunelerinde T-hücresi tepkisinin yüzde 70-80 oranında etkili kaldığını gösteriyor.
Alessandro Sette ve ekibi ile California’daki La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde işbirliği yapan Cape Town Üniversitesi’nden Wendy Burgers, ekibinin bulgularının kanıtlarını bu hafta başlarında bir Dünya Sağlık Örgütü sempozyumunda sundu.
İngiliz Guardian gazetesine konuşan Wendy Burgers, araştırmada T-hücrelerini incelediklerini, bulguların, vücudun Omicron’a karşı daha geniş bağışıklık tepkileri dağarcığının daha ciddi hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğine dair beklentilerini doğruladığını söyledi.
Şimdiye kadar iki doz Pfizer aşısı olan insanlardan alınan örnekleri incelediklerini belirten Burgers, şunları kaydetti:
”T-hücrelerinin çalışmaları hakkında bildiklerimize göre, T-hücrelerinin enfeksiyonla nasıl mücadele ettiği konusunda küçük bir kayıp olabileceğini düşündük ve ilk verilerde deneysel olarak gördüğümüz şey bu, etkinliğin yüzde 70-80’i korunuyor. Önümüzdeki hafta, başta J&J [Johnson & Johnson] aşısı olmak üzere diğer aşılardan daha fazla veriye sahip olacağız ve oldukça tutarlı olmasını beklememize rağmen, daha önce enfeksiyon geçirmiş aşılanmamış enfekte olmuş kişilere de bakıyoruz.
Genel olarak T hücreleri ve özellikle Covid-19 ile ilgili bildiğimiz şey, T hücrelerinin enfeksiyonu önlemese de, ciddi hastalıklara karşı bir düzeyde koruma sağlamak için çalıştıklarıdır. Ve bu açıdan, gördüğümüz şeyin doğru olup olmadığı konusunda veriler güven verici.”