BioNTech aşısını geliştiren Pfizer CEO’su Albert Bourla, verdiği röportajda dünyanın birkaç ay içinde hemen hemen normale dönmesini beklediğini belirtti. Bourla, “Omicron’u kapsayan ve diğer varyantları unutmayan bir aşı oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istiyoruz. Ve tamamen farklı bir şey çıkmazsa bu bir çözüm olabilir” dedi.
Pfizer CEO’su Albert Bourla, pandeminin ne zaman biteceğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Albert Bourla, İsrail televizyonunda yayınlanan röportajında, dünyanın birkaç ay içinde hemen hemen normale dönmesini beklediğini ifade etti.
Bourla röportajında aşılarla ilgili olarak, şirketin tüm koronavirüs varyantlarını kapsayan bir aşı üretmeyi planlandığını duyurdu.
Albert Bourla, bugüne kadarki varyantların aksine, sadece Omicron’un aşılar tarafından sağlanan enfeksiyona karşı korumayı atlayabildiğini, ancak aşılamanın hastaneye kaldırılmayı önlemede etkili olmaya devam ettiğini belirtti.
Bourla, “Omicron’u kapsayan ve diğer varyantları unutmayan bir aşı oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istiyoruz. Ve tamamen farklı bir şey çıkmazsa bu bir çözüm olabilir” dedi.
YILDA BİR YAPILACAK
“Virüs yok edilmeyecek. Virüs önümüzdeki yıllarda bizimle olacak” diyen Bourla, bu aşının yılda bir defa yapılacağını söyledi.
Neden bir yıllık süre seçildiği sorusu üzerine Bourla, “Yılda bir kez insanları bunu yapmaya ikna etmek daha kolay. Ayrıca insanların ne zaman aşı yaptırmaları gerektiğini hatırlaması daha kolay olacak” dedi.
Aşı karşıtları hakkında da konuşan Bourla, aşı karşıtlarını yanlış bilgi yayarak milyonlarca insanın ölümüne neden olmakla suçladı.
Harvard’da görevli bilim insanları koronavirüs aşılarıyla ilgili yan etkilerin dörtte üçünün Nocebo etkisi, yani kişinin uygulanan tedavinin olumsuz bir etkisi olacağına kendisini inandırması olabileceği sonucuna vardı.
Araştırma kapsamında görevli ekip, plasebo aşı ve gerçek aşı uygulanan 44 bin kişiden gelen geri bildirimleri inceledi. Kendilerine koronavirüs aşısı yapıldığını zanneden deneklerin çoğu aşıdan sonra yan etkiye maruz kaldıklarını ifade etti.
Deneklerin yüzde 46’sı birinci dozdan sonra baş ağrısı ve bitkinlik yaşadıklarını belirtirken, bu oran ikinci dozdan sonra yüzde 61’e yükseldi. İki gruptan gelen geri bildirimleri karşılaştıran uzmanlar, yan etkilerin yüzde 76’sının aslında aşıdan kaynaklanmadığı sonucuna vardı.
NOSEBO ETKİSİ
Nosebo etkisi, hastanın uygulanan tedavinin yan etkiler getireceğine inanmasına verilen isim. Hastaya tedavi kapsamında farmakolojik olarak etkisiz bir ilaç verilse bile hasta yan etiler görüldüğünü belirtir. Nosebo etkisi Plasebo’nun olumsuz hali olarak da nitelendirilebilir.