Nuray Özger / Ajans Bizim
Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile eşi Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Gürsel’in Türk ilaç şirketi Nobel ile geliştirdikleri Covid-19 aşısıyla ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) başvuru süreci tamamlandı.
VLP yöntemiyle geliştirilen aşının yakın zamanda insan klinik çalışmalarına başlanması bekleniyor
TÜBİTAK’ın öncülüğündeki Covid-19 Türkiye Platformunun ilk aşısı olan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile eşi Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Gürsel’in Türk ilaç şirketi Nobel ile geliştirdikleri Covid-19 aşısıyla ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) başvuru süreci tamamlandı.
Prof. Dr. Mayda Gürsel ile eşi Prof. Dr. İhsan Gürsel ve ekibinin Kocaeli Gebze’deki TÜBİTAK Marmara Teknokent merkezinde Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirdikleri aşıda, VLP (Virus Like Particle – Virüs Benzeri Parçacık) yöntemi uygulandı.
Aşının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) başvurusu tamamlanırken, başvurunun kabulünün ardından aşının çok yakın zamanda insan klinik çalışmalarına başlanması bekleniyor.
VLP (Virus Like Particle – Virüs Benzeri Parçacık) yöntemi nedir?
Genetik materyali olmayan boş virüs kabuklarının hastalığa sebep olan virüsün yapısını taklit ederek yerleştiği canlıda antikor üretimini sağlaması prensibi ile hazırlanan aşı.
BionTech aşısıyla kıyaslama
Bu arada, sosyal medyada ”İlk aşamaya göre ODTÜ’nün geliştirdiği koronavirüs aşısı Biontech aşısından daha iyi olduğu” şeklinde iddialar yer aldı.
Prof. Dr. İhsan Gürsel, bu iddialara Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yanıt verdi.
Prof. Dr. Gürsel, paylaşımında, ”Bu ve bunun gibi haberler tamamıyla gerçek dışı ve uydurma haberlerdir. Böyle bir açıklamayı ve iddiayı kim yapmış biz de merak ediyoruz. Uğur ve Özlem’in başarılarıyla ve bu pandeminin önlenmesine yaptıkları tarihsel katkılarıyla övünüyor ve gurur duyuyoruz” dedi.