Açıklamada, RTÜK kararının “6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun 29/A maddesine dayandırıldığı” belirtildi.
Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), üç uluslararası kuruluşun internet sitesine yönelik “lisans başvurusunda bulunma” bildiriminin gerekçelerini açıkladı.
RTÜK açıklamasında bu konuda bazı basın kuruluşlarında çıkan haberler “haksız itham” olarak nitelendirilerek, “RTÜK, ‘aktif olarak görsel ve işitsel yayıncılık yapılan’ yerli ve yabancı yüzlerce muadili gibi üç uluslararası internet haber sitesinin, yasa gereği, lisans almaları zorunluluğundan hareketle malum kuruluşlara ilgili uyarının yapılmasına karar vermiştir” denildi.
Açıklamada, RTÜK kararının “6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun 29/A maddesine dayandırıldığı” belirtildi.
Sözkonusu düzenlemedeki, “Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar üst kuruldan yayın lisansı almak zorundadır” kuralı hatırlatılan açıklamada, “Bu durum, içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunsa bile, Türkçe ya da başka bir dilde Türkiye’ye yönelik yayın yapan, reklamlara yer veren yayın kuruluşlarını kapsamaktadır” denildi.
İlgili yayın kuruluşlarının web sayfalarında “canlı” ve “video” sekmelerinin yer aldığı belirtilen açıklamada, video sekmesinde ise “Dünya, Avrupa, Ekonomi, Spor, Gezi, Kültür, Programlar başlıkları altında çeşitli içeriklerin katalog şeklinde sıralandığı görülmektedir” değerlendirmesine yer verildi.
RTÜK’ün resmi internet sitesinde resmi misyonunun açıkça yer aldığı ifade edilen açıklamada, kurulun yasalarla belirlenen ilke ve kurallar çerçevesinde hareket ettiği belirtildi.
“Muhalefet etme adına”
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Son tartışmalardan hareketle belirtmek gerekirse, pek çok internet sitesine bugüne kadar Üst Kurul tarafından resmi internet sitesi üzerinden gerekli duyurular yapılarak lisans müracaatı yapmaları tavsiye edilmiş ve yapılan başvurular sonrası muhtelif sitelere herhangi bir sorun yaşanmadan gerekli izinler verilmiştir.
Açıkça görüldüğü üzere Kanundan kaynaklanan yükümlülük gereği uluslararası basına yönelik RTÜK tarafından yapılan düzenleme faaliyetlerini eleştirenlerin kaynağı, yine belirli bir kesimin sırf muhalefet etme adına ortaya attığı argümanlara dayanmaktadır.
Legal zeminlerde halkın haber alma özgürlüğünün teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası doğrultusunda kendi Kanunuyla çalışan Üst Kurul, görevini hakkıyla yerine getirmektedir. İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur.”
RTÜK’ün 9 Şubat’ta yapıllan kurul toplantısında, VOA, DW ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanınmasına oy çokluğuyla karar verilmişti. Süre, kararın ilgili kuruluşlara tebliğ edildiği tarihte fiilen başlayacak.
İlgili düzenleme
RTÜK açıklamasında dayanak gösterilen, “Yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu” başlıklı madde 29/A’nın 1. fıkrasında, “Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar Üst Kuruldan yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri de Üst Kuruldan yayın iletim yetkisi almak zorundadır” hükmü yer alıyor.
Burada radyo ve televizyon dışındaki yayınlar “isteği bağlı yayın” olarak değerlendiriliyor.
Yasanın “tanımlar” başlıklı 3. maddesinin (h) fıkrasında ise isteğe bağlı yayın, “Programların kullanıcının seçtiği bir zamanda ve münferit isteği üzerine medya hizmet sağlayıcı tarafından düzenlenmiş bir program kataloğuna bağlı olarak izlendiği veya dinlendiği yayın hizmeti” olarak tanımlanıyor.
Yeni tanımlar maddesinin (r) bendinde program tanımlaması da ”Bir medya hizmet sağlayıcı tarafından hazırlanan bir yayın akış çizelgesi veya katalog içinde yer alan bir dizi görsel ve/veya işitsel unsurun oluşturduğu tek bir bütünü” olarak yapılıyor.