Ajans Bizim – Rosatom Genel Müdürü, Akkuyu nükleer santralinin inşaat maliyetinin cari fiyatlarla 24-25 milyar dolar olduğunu söyledi.
Rosatom Genel Müdürü Alexey Likaçev, Duma Bilim ve Eğitim Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) cari fiyatlarla 24-25 milyar dolara mal olacağını söyledi.
Akkuyu NGS’nin başlangıçtaki maliyeti 21-22 milyar dolar olarak tahmin ediliyordu.
Likachev, inşaatın şu ana kadar Rosatom tarafından finanse edildiğini, Türkiye’nin finansmanının henüz başlamadığını belirtti.
Likaçev, Rosatom’un Rusya’da 22 reaktör inşa ettiğini anlatan ve bunların toplam 39’unun sözleşmelerinin devam ettiğini söyledi. Yedi reaktör ise ülke dışında inşa ediliyor.
Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’yu Mersin’de inşa ediyor. İstasyon, her biri 1200 MW kapasiteli dört güç ünitesinden oluşacak. Nükleer santralin fiziki açılışının 2024 yılının sonuna kadar yapılması planlanıyor.
Türkiye’nin Sinop ve Trakya’da iki nükleer santral daha yapma projesi de bulunuyor.
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Atomexpo 2024’te ülkesinin Sinop ve Trakya’da yeni nükleer santralleri kiminle kuracağı konusunda yakın zamanda anlaşmaya varılacağını bildirdi. Ona göre Türkiye, Sinop’taki nükleer santral projesinin geliştirilmesi konusunda ciddi ilerleme kaydetti. Rosatom ve diğer ilgili taraflarla diyalog sürüyor.
Rus heyetinden Akkuyu’ya ziyaret
Bu arada, Sputnik’in haberine göre Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekillerinden oluşan heyet, Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşaat sahasını ziyaret etti.
Akkuyu Nükleer AŞ’nin açıklamasına göre, Gülnar ilçesindeki sahayı gezen heyete, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasiya Zoteyeva, Rosatom Genel Müdür Danışmanı Nikolay Martyanov ve diğer proje yöneticileri eşlik etti.
Heyet, büyük boyutlu ekipmanların getirildiği Doğu Kargo Terminali ile birinci ünitenin reaktör binasını ziyaret etti, santralin işletime alınacak güç ünitelerinin ve altyapının görülebildiği seyir tepesine çıktı.
Ziyarette Rus milletvekilleri, güç ünitelerindeki inşaatın durumu ve Akkuyu NGS projesinin Türkiye ile Rusya’nın sosyoekonomik kalkınmasına katkısı konusunda bilgilendirildi.
Duma Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalniy ve Enerji Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Levçenko’nun da yer aldığı heyet, daha sonra proje kapsamında çalışanlar için Silifke ilçesinde inşa edilen yerleşim yerine gidip bilgi aldı.
Etkin işbirliği
TürkRus portalının haberine göre, Akkuyu Nükleer AŞ. Genel Müdürü Zoteyeva şunları kaydetti:
“Türkiye, Akkuyu NGS ile kendi topraklarında nükleer santral inşa etmenin yanı sıra mühendislik alanında nitelikli personelin yetiştirilmesi, nükleer enerjinin geliştirilmesi için hazır bir yol haritası ve üretimin yerelleştirilmesi konularında da destekleniyor. Akkuyu Nükleer AŞ, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un yurt dışındaki taahhütlerini istikrarlı şekilde yerine getirmektedir. NGS inşası, yüksek teknolojili ekipman üreticileri olan Rus sanayi kuruluşlarından uzun vadeli olarak faydalanılmasını da sağlamaktadır. Böylesine etkin işbirliğini takdir ediyor, Akkuyu NGS projesinin Rusya ve Türkiye arasındaki uluslararası işbirliğine fayda sağlaması için elimizden geleni yapıyoruz.”
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckik de, ana hedeflerinin santrali yüksek kalitede ve zamanında inşa etmek olduğunu belirterek, “Çalışanları ve ailelerini desteklemeye büyük özen gösteriyor ve yerel sakinleri de unutmuyoruz. Bölgenin yaşamına aktif olarak katılıyor, yardım etkinlikleri, kültürel etkinlikler ve eğitim faaliyetleri yürütüyoruz” dedi.
Duma Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalniy da Akkuyu NGS’nin, iki ülkenin işbirliği tarihindeki en büyük proje olduğunu kaydetti.
Ruslar, Sinop’ta kendilerini şanslı görüyor
Duma Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalniy, Rosatom’un Türkiye’nin Sinop’taki ikinci nükleer enerji santrali (NGS) projesi için rekabet avantajları bulunduğunu ve alma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
TASS’ın haberine göre, Zavalniy, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Evet, Türkiye iki büyük nükleer enerji santrali daha inşa etmeyi planlıyor. Rus tarafı Sinop’ta bir nükleer santralin inşasına katılmak istiyor. Rosatom’un kendine has rekabet avantajları var. Birincisi, Akkuyu nükleer santralini inşa etme deneyimine sahip. İkincisi, dünyadaki en iyi reaktörlere sahip. Bu santral aynı zamanda Rusya ve Türkiye tarafından yüzde 100 yerelleştirilecek. Ve en önemlisi de maliyet. Nihai kararı Türk tarafı verecek ve bunun önümüzdeki yıl içinde verileceğini düşünüyorum. Rekabet avantajımızı göz önünde bulundurarak bunun bir Rus projesi olacağından yüzde 90 emin olduğumu söyleyebilirim.”
Zavalniy, Sinop’ta her biri 1.250 MW kapasiteli iki reaktörlü iki blok inşa edilmesinin planlandığını kaydetti.
Zavalniy, Mersin’deki Akkuyu NGS inşaatının sözleşmede belirtilen şartlara uygun olarak ilerlediğini ve ilk güç ünitesinin 2025 yılında devreye alınmasının öngörüldüğünü dile getirdi.