Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Burkina Faso’nun askeri liderleri, elektrik arzını arttırmak amacıyla bir nükleer enerji santrali inşa etmek için Rusya ile anlaşma imzaladı.
Bu, Batılı ortaklarının çoğuyla anlaşmazlığa düşen cuntanın Rusya ile yakınlaşmak için attığı son adım.
Cunta geçen yıl iktidarı ele geçirdiğinden bu yana ekonomik ve askeri destek için Rusya’ya yöneldi.
Burkina Faso, halkın yalnızca yüzde 21’inin elektriğe bağlı olduğu, dünya genelinde elektriği en az olan ülkelerden biri.
Rusya ile yapılan yeni anlaşma, Burkinabe askeri yöneticisi Yüzbaşı İbrahim Traore’nin Temmuz ayında Moskova’da düzenlenen Rusya-Afrika zirvesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerin bir sonucu.
Yüzbaşı Traore, Burkina Faso’da ülkenin ve komşu ülkelerin enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacağını söylediği bir nükleer enerji santrali kurulması konusunda Putin’den destek istedi.
Traore, “Enerjiye kritik bir ihtiyacımız var, bu benim için önemli bir nokta çünkü mümkünse Burkina Faso’da elektrik üretmek için bir nükleer santral inşa etmemiz gerekiyor. Konumumuz oldukça stratejik çünkü Batı Afrika’nın kalbindeyiz ve alt bölgede enerji açığımız var” dedi.
Anlaşma Burkina Faso’nun 2030 yılına kadar kentsel alanlarda yüzde 95, kırsal alanlarda ise yüzde 50 elektrik erişimine ulaşma hedefinin bir parçası.
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre Burkina Faso elektriğinin çoğunu odun kömürü ve odun gibi biyoyakıtlardan elde ederken, petrol ürünleri toplam enerji arzının üçte birini oluşturuyor.
ABD kalkınma ajansı USAid’e göre Burkina Faso aynı zamanda Afrika’daki en yüksek elektrik maliyetlerinden birine sahip.
Afrika kıtasında nükleer santraller
Rusya, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi ve Başkan Putin tarafından imzalanan bir anlaşmanın ardından Mısır’ın 30 milyar dolar maliyetle bir nükleer enerji santrali kurmasına yardımcı oluyor.
Rusya aynı yıl Nijerya’da da enerji santralleri inşa etmek için bir anlaşma imzaladı ancak proje henüz başlamadı.
Kenya da 2027 yılına kadar ilk nükleer enerji santralini inşa etmeyi planladığını açıkladı, ancak uluslararası ortağına henüz karar vermedi.
Bu yılın Eylül ayında Ruanda, 2028 yılına kadar bir nükleer reaktör inşa etmesi için Kanadalı-Alman şirketi Dual Fluid Energy’yi seçtiğini açıkladı.
Ruanda hükümeti, reaktörün Orta Afrika ülkesinin enerji taleplerini karşılamada ve iklim değişikliğinin bir sonucu olarak “dayanıklılık oluşturmada” etkili olacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’na (UNCTAD) göre, son yıllarda Sahra altı Afrika’da enerjiye erişim artmış olsa da bölge nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasının elektriğe erişimi hâlâ düşük.