Kitle desteği azalan Saray, iktidarda kalmanın yollarını arıyor. Tüm planlar muhalefeti bölmek üzerine kurulurken hedefte Saadet Partisi ve İYİ Parti yer alıyor. İktidarın hamleleri sonrası muhalefetin de temasları hızlanırken CHP ve DEVA Partisi liderleri ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ vurgusu yaptı.
Pandemi ve derinleşen yoksulluk yönetememe krizine neden olurken kitle desteği azalan Saray, iktidarda kalmanın yollarını arıyor. Tabanda yaşadığı erime kamuoyu yoklamalarına yansıyan AKP-MHP cephesi, çareyi Cumhur İttifakı’nı genişletmekte arıyor. İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin en azından bir bölümü Cumhur İttifakı’na dahil edilmeye çalışılıyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti lideri Meral Akşener’e ‘evine dön’ çağrısı karşılık bulmasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi kurucularından Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretinin yankıları sürüyor. Asiltürk’ün Cumhur İttifakı’na sıcak baktığı, Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun ise Millet İttifakı’ndan yana tavır aldığı konuşuluyor. HDP’yi muhalefeti bölmenin anahtarı olarak gören Saray, CHP’yi yalnız bırakmaya çalışıyor. Son olarak ittifaklara ilişkin konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “CHP-HDP’yi ayrı bir yerde, İYİ Parti-Saadet Partisi’ni ayrı bir yerde tutuyorum” şeklindeki ifadeleri dikkat çekiyor.
‘ERKEN SEÇİM POZİSYONU KONUŞULDU’
BirGün’ün haberine göre, AKP-MHP blokunun hamlelerinin ardından muhalefet cephesi de hareketlendi. Yeni Anayasa, sistem değişikliği ve erken seçim tartışmaları muhalefet partilerinin ikili diyaloğunu hızlandırdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ı ağırladı. Kılıçdaroğlu’nun geçen yıl yaptığı ziyarete karşılık gerçekleştirilen buluşmada, olası bir erken seçime karşı alınacak pozisyon konuşuldu. Babacan, Kılıçdaroğlu’na güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin öneriler içeren çalışmasını iletti. Kılıçdaroğlu’nun da kendi çalışmaları hakkında bilgi verdiği kaydedildi.
Görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, “Bizim de pek çok siyasi partinin de Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili çalışmaları var. Bizim hazırlığımız önemli bir aşamaya geldi, fakat kamuoyuyla paylaşmadan önce toplumsal mutabakatı önemsiyoruz” dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise toplumun büyük bir kesiminin mevcut sistemden rahatsızlık duyduğunu söyledi. Muhalefetin ilk gündem maddesinin sistem değişikliği olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Toplumun yüzde 58’i var olan sistemden memnun değil. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi istiyorlar. Bunu partiler olarak bir araya gelip konuşmak, belli bir uzlaşma kültürünü birleştirerek ortaya koymak önemli. Kısır tartışmalarla değil, aşmazları aşmak, Türkiye’yi önemli bir noktaya getirmek için bu çalışmalara ihtiyaç var” diye konuştu.
HDP DE TEMASLARA BAŞLIYOR
Muhalefetin ‘ittifak dışı’ üyesi HDP ise Millet İttifakı üyesi partiler ile AKP’den çıkan isimlerin kurduğu yeni partileri ziyaret etme kararı aldı. Parti yönetiminin muhalefetin diğer isimleri ile görüşerek olası bir erken seçime karşılık görüş alışverişinde bulunmak istedikleri ifade edildi.
HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, gelecek ay Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüşmek için randevu talebinde bulundu. Bu talebe ilk yanıtı Karamollaoğlu verdi. HDP’nin görüşme trafiği, Pazartesi günü Saadet Partisi ile başlayacak. n Politika Servisi